Krewetki w sosie azjatyckim z chrupiącymi warzywami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Niezwykle aromatyczne danie z delikatnymi krewetkami, zdrowym makaronem orkiszowym, chrupiącymi świeżymi i kolorowymi warzywami w towarzystwie pachnącego imbirem, cytrusową limonką oraz kokosem sosu to świetna propozycja dla fanów kuchni azjatyckiej.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250g mrożonych krewetek
    400ml mleczka kokosowego
    200g groszku cukrowego
    3 łyżki zielonej pasty curry
    200g mini marchewki
    400g pieczarek
    1 limonka
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 pęczek szczypiorku
    3cm świeżego imbiru
    2 łyżki masła
    250g makaronu orkiszowego
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Krewetki w sosie azjatyckim z chrupiącymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krewetki w sosie azjatyckim z chrupiącymi warzywami 1. Pieczarki dokładnie umyć i pokroić w ćwiartki, szczypiorek pokroić, a cebulę i czosnek drobno posiekać.
  • Krewetki w sosie azjatyckim z chrupiącymi warzywami 2. Na rozgrzanym maśle podsmażyć pieczarki, dodać cebulę z czosnkiem, mleko kokosowe, pastę curry, wyciśnięty sok i startą skórkę z limonki oraz starty na tarce imbir. Całość dokładnie wymieszać, a następnie zredukować aż sos zgęstnieje.
  • Krewetki w sosie azjatyckim z chrupiącymi warzywami 3. Do sosu dodać mini marchewki, umyty groszek cukrowy oraz krewetki. Całość doprawić solą, pieprzem i delikatnie wymieszać.
  • 4. Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu.
  • Krewetki w sosie azjatyckim z chrupiącymi warzywami 5. Do sosu dodać ugotowany makaron, całość dokładnie wymieszać. Makaron z krewetkami w sosie azjatyckim podawać posypany świeżym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować