U mnie w domu wszyscy bardzo lubimy pieczone serniki i często je robię. Dzisiejsza
moja propozycja to pyszny, kremowy, delikatny sernik z mascarpone i polewą
czekoladową. Idealny na święta, ale nie tylko.
2 godz.
Dla 8 osób
Składniki:
Składniki: tortownica 18 cm
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
spód:
• 100 g ciasteczek maślanych ( u mnie pełnoziarniste),
• ok. 45-50 g masła w temperaturze pokojowej,
masa serowa:
• 250g twarogu mielonego ( może być też twaróg z wiaderka, nie ser homogenizowany),
• 250 g serka mascarpone,
• 30 g masła (nie margaryny!),
• 3 jajka,
• 1 budyń śmietankowy bez cukru,
• ok. 80g cukru (u mnie ksylitol fiński),
• szczypta soli,
• kilka kropel aromatu śmietankowego,
polewa:
• ok. 70 g gorzkiej czekolady,
• ok. 30 ml mleka,
• 1/2 łyżeczki żelatyny,
Kremowy sernik z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.spód:
Ciasteczka mielimy na piasek, łączymy z masłem i wykładamy spód okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej, ugniatamy.
masa serowa:
Żółtka ucieramy z cukrem i masłem, dodajemy budyń i chwilę razem miksujemy. Następnie dodajemy sery oraz aromat. Miksujemy tylko do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy szpatułką (łyżką). Masę serową wylewamy na spód.
Piekarnik rozgrzewamy do ok. 180°C. Na półkę niżej wstawiamy naczynie z wodą.
Gdy będzie dobrze nagrzany wkładamy sernik i skręcamy piekarnik do ok. 160°C. Pieczemy około 80-90 minut. Kiedy sernik na środku nie będzie już płynny to wyłączamy piekarnik i pozostawiamy na godzinę. Następnie wyjmujemy i odstawiamy na kilka godzin do zupełnego wystudzenia. Ja zostawiłam na noc.
Polewa:
Mleko podgrzewamy w kąpieli wodnej razem z połamaną czekoladę, dodajemy żelatynę, mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady i połączenia się składników. Polewę wylewamy na ciasto i wkładamy je do lodówki. Możemy posmarować również boki. Smacznego!
Komentarze