Kremowy sernik z mascarpone

4.82 (176 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

U mnie w domu wszyscy bardzo lubimy pieczone serniki i często je robię. Dzisiejsza
moja propozycja to pyszny, kremowy, delikatny sernik z mascarpone i polewą
czekoladową. Idealny na święta, ale nie tylko.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Składniki: tortownica 18 cm
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    spód:
    • 100 g ciasteczek maślanych ( u mnie pełnoziarniste),
    • ok. 45-50 g masła w temperaturze pokojowej,
    masa serowa:
    • 250g twarogu mielonego ( może być też twaróg z wiaderka, nie ser homogenizowany),
    • 250 g serka mascarpone,
    • 30 g masła (nie margaryny!),
    • 3 jajka,
    • 1 budyń śmietankowy bez cukru,
    • ok. 80g cukru (u mnie ksylitol fiński),
    • szczypta soli,
    • kilka kropel aromatu śmietankowego,
    polewa:
    • ok. 70 g gorzkiej czekolady,
    • ok. 30 ml mleka,
    • 1/2 łyżeczki żelatyny,
Wystaw ocenę:

4.82 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Desery

Kremowy sernik z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. spód:
    Ciasteczka mielimy na piasek, łączymy z masłem i wykładamy spód okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej, ugniatamy.
    masa serowa:
    Żółtka ucieramy z cukrem i masłem, dodajemy budyń i chwilę razem miksujemy. Następnie dodajemy sery oraz aromat. Miksujemy tylko do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy szpatułką (łyżką). Masę serową wylewamy na spód.
    Piekarnik rozgrzewamy do ok. 180°C. Na półkę niżej wstawiamy naczynie z wodą.
    Gdy będzie dobrze nagrzany wkładamy sernik i skręcamy piekarnik do ok. 160°C. Pieczemy około 80-90 minut. Kiedy sernik na środku nie będzie już płynny to wyłączamy piekarnik i pozostawiamy na godzinę. Następnie wyjmujemy i odstawiamy na kilka godzin do zupełnego wystudzenia. Ja zostawiłam na noc.
    Polewa:
    Mleko podgrzewamy w kąpieli wodnej razem z połamaną czekoladę, dodajemy żelatynę, mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady i połączenia się składników. Polewę wylewamy na ciasto i wkładamy je do lodówki. Możemy posmarować również boki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować