Pieczony sernik z mascarpone

4.39 (188 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Na naszą skromną Wigilię przygotowaliśmy w tym roku przepyszny sernik, który dzięki dodatkowi mascarpone jest niezwykle delikatny i wilgotny.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki na spód sernika:

    około 170 gramów ciastek digestive (mogą być też owsiane, a ja tym razem użyłam imbirowych)
    kilka łyżek masła, niesolonego


    Składniki na podstawową masę serową:

    4 duże jajka
    1 żółtko
    1 szklanka cukru (można użyć ciut mniej)
    0,5 kg twarogu (u mnie półtłusty zmielony trzykrotnie)
    0,5 kg mascarpone
    1 budyń waniliowy (opakowanie na pół litra mleka)
    skórka z jednej pomarańczy i jednej cytryny
Wystaw ocenę:

4.39 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Pieczony sernik z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie spodu:

  • 2. Rozpuść masło i połącz je ze zmielonymi ciasteczkami - masa powinna łatwo się ugniatać.
  • 3. Wyłóż spód tortownicy papierem do pieczenia.
  • 4. Przełóż do tortownicy masę ciasteczkową, wyrównaj ją i ugnieć.
  • 5. Piecz spód przez około 10-15 min. w temp. 180 stopni.
  • 6. Wykonanie sernika:
  • 7. Umieść składniki na masę serową w misce i mieszaj je za pomocą trzepaczki. Nie należy mieszać masy zbyt długo - chodzi tylko o dobre połączenie się składników.
  • 8. Przelej masę do tortownicy.
  • 9. Na dnie piekarnika umieść dużą blachę napełnioną wodą.
  • 10. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
  • 11. Wstaw sernik i piecz przez 10 minut, a następnie zmniejsz temp. do 150-160 stopni, przykryj wierzch tortownicy folią aluminiową i piecz przez około 60 minut (zależy to od piekarnika).
  • 12. Gotowy sernik zostaw w piekarniku, w którym lekko uchyl drzwiczki.
  • 13. Zimne ciasto wstaw na całą noc do lodówki.
  • 14. Dowolnie udekoruj.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować