Kremowy, delikatny sernik z mascarpone

4.51 (192 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Kremowy, delikatny i wilgotny sernik na pysznym, kakaowym cieście to połączenie idealne. Dodatek sera mascarpone sprawia, że ciacho wprost rozpływa się w ustach.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g mąki pszennej
    150 g masła 82% tłuszczu
    szczypta soli
    125 g cukru pudru
    1 jajko
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 1/2 łyżki gorzkiego kakao
    Sernik:
    1 kg sera twarogowego (trzykrotnie mielonego)
    250 g sera mascarpone
    5 dużych jajek
    100 g masła 82% tłuszczu
    220 g drobnego cukru
    2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
    1 opakowanie (40 g) budyniu śmietankowego
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki olejku pomarańczowego
    Polewa:
    100 g mlecznej czekolady
    50 g czekolady gorzkiej
    1/2 łyżki masła
    3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.51 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Jajko

Kremowy, delikatny sernik z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę przesiać z cukrem pudrem, proszkiem, solą i kakao. Dodać schłodzone masło i posiekać. Dodać jajko i ewentualnie odrobinę wody. Zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 45 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim dno formy do pieczenia (36 cm x 26 cm). Ciasto nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku (grzałka góra-dół) przez ok. 20 minut w 180 stopniach.
    Sernik: Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodając po jednym jajku. Do masy dodać twaróg oraz mascarpone, krótko zmiksować do połączenia się składników. Dodać budyń, mąkę oraz olejek pomarańczowy. Składniki krótko zmiksować. Ciasto przelać na podpieczony spód kakaowy i wstawić do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 160 stopni (grzałka dolna). Sernik piec przez ok. 1 godzinę i 25 minut, do czasu, aż boki się zarumienią a środek będzie sprężysty. Po upieczeniu sernik pozostawić na ok. 20 minut przy zamkniętych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić sernik przy uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystygnięcia.
    Polewa: Składniki polewy podgrzać w kąpieli wodnej. Płynną polewą polać ciasto.
    Sernik wstawić do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Porady

Składniki potrzebne do przygotowania sernika (ser, jajka, masło) powinny być w temperaturze pokojowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować