Kremowy sernik z wanilią

4.45 (181 ocen)

  • 2 godz.

Najlepszy sernik jaki udało mi się jeść. Puszysty, kremowy, śmietankowy z wyraźną nutą wanilii. Przepyszny! Nie da się skończyć na jednym kawałku!

  • 2 godz.

Składniki:

  • (na tortownice o średnicy 26cm)
    Na spód:
    250g pełnoziarnistych herbatników
    125g masła

    Na masę serową:
    750g sera białego (trzykrotnie mielonego lub z wiaderka)
    250g serka mascarpone
    1 i ½ szklanki cukru
    5 jajek
    3 łyżki maki ziemniaczanej
    laska wanilii
    3 łyżki likieru Amaretto
    200ml śmietanki kremówki (36%)
Wystaw ocenę:

4.45 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Kremowy sernik z wanilią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kremowy sernik z wanilią 1. Spód: Ciasteczka mielimy w melakserze lub kruszymy kulą do ciasta. Łączymy z roztopionym masłem aż masa będzie miała konsystencje mokrego piasku. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy masą na spód. Wyrównujemy, dociskamy dłonią i wkładamy do lodówki.
  • Kremowy sernik z wanilią 2. Masa serowa: ser mielimy trzykrotnie w maszynce z małymi oczkami. Miksujemy twaróg z mascarpone i mąką. Następnie dodajemy kolejno nie przerywając mieszania cukier, jajka, nasionka z laski wanilii, likier Amaretto.
  • Kremowy sernik z wanilią 3. Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy serowej i bardzo dokładnie mieszamy.
  • Kremowy sernik z wanilią 4. Masę serową wykładamy na wcześniej przygotowany spód.
  • Kremowy sernik z wanilią 5. Pieczemy w 175stopniach C przez 15 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 120stopni i pozostawiamy sernik na około 1h 40 minut do tzw. „suchego patyczka”. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Dowolnie dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować