Przepis zaczerpnęłam z "Nowoczesnej Kuchni Polskiej" Makłowicza i Bikonta. Panowie podają ciekawy przepis na ciasto francuskie. Moja modyfikacja to mniej cukru w kremie i masła w cieście. Polecam!
Trudny
Składniki:
- mąka pszenna (ciasto nr 1): 100 gramów
- masło (ciasto nr 1): 100 gramów
- mąka pszenna (ciasto nr 2): 150 gramów
- Jajko (ciasto nr 2): 1 sztuka
- śmietana kwaśna (ciasto nr 2): 1 łyżka
1.Ciasto nr 1. Zagnieść ciasto z podanych składników i odstawić do lodówki zawinięte w folię.
2.Ciasto nr 2. Zagnieść ciasto ze wszystkich składników dodając tyle wody by miało konsystencje ciasta na pierogi, zostawić przykryte na 15 minut.
3.Ciasto nr 2 rozwałkować cienko i nałożyć na nie ciasto nr 1 pokrojone na kawałki. Zwinąć całość w ścisły rulon, przekroić na pół i rozwałkować każdą część na wielkość blachy. (mniej więcej 30x40). Piec do zarumienienia w piekarniku nagrzanym do 250 stopni. Placek który będzie wierzchem pokroić nożyczkami na kwadraty wielkości kremówek.
4.Krem. Zagotować mleko z naciętą wanilią. Żółtka, jajko i cukier utrzeć do białości, dodać mąkę ziemniaczaną i powoli wlewać gorące mleko, ciągle mieszając, potrzymać chwilę na małym ogniu do zgęstnienia. Dodać masło i wymieszać.
5.Ciepły krem nałożyć na niepokrojony placek, przykryć pokrojonymi kwadratami i posypać cukrem pudrem, Po wystygnięciu pokroić do końca ostrym nożem.
Komentarze