Kremówki

0 (0 ocen)

  • Trudny

Przepis zaczerpnęłam z "Nowoczesnej Kuchni Polskiej" Makłowicza i Bikonta. Panowie podają ciekawy przepis na ciasto francuskie. Moja modyfikacja to mniej cukru w kremie i masła w cieście. Polecam!

  • Trudny

Składniki:

  • - mąka pszenna (ciasto nr 1): 100 gramów
    - masło (ciasto nr 1): 100 gramów

    - mąka pszenna (ciasto nr 2): 150 gramów
    - Jajko (ciasto nr 2): 1 sztuka
    - śmietana kwaśna (ciasto nr 2): 1 łyżka

    - mleko: 0.5 litra
    - żółtka: 4 sztuki
    - Jajko: 1 sztuka
    - cukier: 100 gramów
    - masło: 100 gramów
    - laska wanilii: 1 sztuka
    - mąka ziemniaczana: 3 łyżki
    - cukier puder (do posypania ciasta): 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kremówka Desery Napoleonka

Kremówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto nr 1. Zagnieść ciasto z podanych składników i odstawić do lodówki zawinięte w folię.
  • 2. Ciasto nr 2. Zagnieść ciasto ze wszystkich składników dodając tyle wody by miało konsystencje ciasta na pierogi, zostawić przykryte na 15 minut.
  • 3. Ciasto nr 2 rozwałkować cienko i nałożyć na nie ciasto nr 1 pokrojone na kawałki. Zwinąć całość w ścisły rulon, przekroić na pół i rozwałkować każdą część na wielkość blachy. (mniej więcej 30x40). Piec do zarumienienia w piekarniku nagrzanym do 250 stopni. Placek który będzie wierzchem pokroić nożyczkami na kwadraty wielkości kremówek.
  • 4. Krem. Zagotować mleko z naciętą wanilią. Żółtka, jajko i cukier utrzeć do białości, dodać mąkę ziemniaczaną i powoli wlewać gorące mleko, ciągle mieszając, potrzymać chwilę na małym ogniu do zgęstnienia. Dodać masło i wymieszać.
  • 5. Ciepły krem nałożyć na niepokrojony placek, przykryć pokrojonymi kwadratami i posypać cukrem pudrem, Po wystygnięciu pokroić do końca ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować