Kremówki na biszkopcie

4.5 (164 ocen)

Kremówki to bardzo lubiany w naszym domu deser. Ja proponuje szybko i smaczną wersję tego ciastka;)

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka,
    budyń śmietankowy (40g),
    3 czubate łyżki mąki pszennej,
    łyżka mąki ziemniaczanej,
    4 łyżki cukru,
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

    Krem:
    1 litr mleka 3,2%,
    200g masła,
    3/4 szklanki cukru,
    2 żółtka,
    5 czubatych łyżek mąki pszennej,
    5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej,
    budyń śmietankowy,
    kilka kropel aromatu śmietankowego,
    sok z cytryny.
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Kremówka Desery Biszkopty

Kremówki na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • surowe kremówki 1. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier. Dodawać kolejno żółtka. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia oraz proszkiem budyniowym. Dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do przygotowanej blaszki o wym. 23x33cm. Piec około 30minut w temp. 180st. Przestudzić i przekroić na dwie równe części.
  • surowe kremówki2 2. 3/4 litra mleka zagotować wraz z cukrem. W reszcie mleka rozrobić mąki, budyń oraz żółtka na jednolitą masę. Wlać na gotujące się mleko. Stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego przestygnięcia. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce masy budyniowej. Na koniec dodać kilka kropel aromatu śmietankowego.

    Ciasto nasączyć sokiem z jednej cytryny zmieszanym z 1/3 szklanki wody. Przełożyć kremem. Ciasto wstawić do lodówki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować