Kremówki z bitą śmietaną

4.49 (167 ocen)

  • 45 min

Może tym wadowickim nie dorównują , ale śmiało mogą z nimi konkurowac :)Chrupiące ciasto pokryte słodkim kremem budyniowym i bitą śmietaną tworzy obłędną całośc!

  • 45 min

Składniki:


  • SKŁADNIKI:
    ( 6 szt)
    CIASTO :
    * ciasto francuskie - 1 płaty ( 320 g )
    MASA BUDYNIOWA :
    * mleko - 250 ml
    * śmietana 36% - 125 ml
    * wanilia - 1 laska
    * cukier - 75 g
    * żółtka - 3 szt
    * mąka ziemniaczana - 1,5 łyżki
    * mąka pszenna - 1 łyżka
    * masło - 50 g
    MASA ŚMIETANOWA :
    * śmietana 36 % ( schłodzona ) - 250 ml
    * żelatyna - 1 łyżeczka
    * cukier puder - 3 łyżk
Wystaw ocenę:

4.49 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kremówka Desery Napoleonka

Kremówki z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    2 blachy ( u mnie 22 x 26 ) wykładamy papierem do pieczenia.

    Ciasto francuskie rozdziewamy na 2 kawałki.

    Kładziemy płaty ciasta na przygotowane blachy , nakłuwamy widelcem i zostawiamy na chwilę w temperaturze pokojowej.

    Wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok. 25-30 minut , do uzyskania złotego koloru.

    W trakcie pieczenia ciasto rośnie i idzie do góry – te nierówności należy przekłuwać nożem , tak by ciasto nie urosło do góry ( ma być wypieczone , ale raczej płaskie ).

    Upieczone odstawiamy do przestudzenia na kratkę.

    MASA BUDYNIOWA:

    W garnku gotujemy 3/4 szklanki mleka z cukrem.

    Po zagotowaniu dolewamy do niego śmietanę 36% i ziarenka wydrążone z wanilii.

    Dokładnie mieszamy i zagotowujemy.

    W osobnym garnku miksujemy resztę mleka z żółtkami , mąką ziemniaczaną i mąką pszenną.

    Wlewamy do zagotowanej masy waniliowej i gotujemy budyń – cały czas mieszamy , by krem zgęstniał i nie zrobiły się grudki.

    Przykrytą folią spożywczą ( by nie zrobiła się ” skorupa ” na wierzchu ) i odstawiamy do ostudzenia.

    Masło ucieramy na puszystą masę , a następnie nie przerywając miksowania dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu.

    CAŁOŚĆ :

    Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

    Kładziemy pierwszy upieczony blat ( nakłuwaną stroną do góry ).

    Delikatnie zalewamy masą budyniową i wygładzamy powierzchnię.

    Wkładamy do lodówki na conajmniej 1 – 1,5 godziny.

    Po tym czasie przygotowujemy masę śmietanową.

    MASA ŚMIETANOWA :

    Żelatynę rozpuszczamy w ok. 2 łyżkach wrzątku.

    Śmietanę 36% ubijamy , dodając pod koniec cukier i przestudzoną , rozpuszczoną żelatynę.

    CAŁOŚĆ :

    Masą śmietanową pokrywamy zastygniętą warstwę budyniową i pokrojonym na 6 kawałków ciastem francuskim ( nakłuwaną stroną do dołu ).

    Obficie oprószamy cukrem pudrem i odstawiamy do przegryzienia.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować