Może tym wadowickim nie dorównują , ale śmiało mogą z nimi konkurowac :)Chrupiące ciasto pokryte słodkim kremem budyniowym i bitą śmietaną tworzy obłędną całośc!
Kremówki z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
2 blachy ( u mnie 22 x 26 ) wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto francuskie rozdziewamy na 2 kawałki.
Kładziemy płaty ciasta na przygotowane blachy , nakłuwamy widelcem i zostawiamy na chwilę w temperaturze pokojowej.
Wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok. 25-30 minut , do uzyskania złotego koloru.
W trakcie pieczenia ciasto rośnie i idzie do góry – te nierówności należy przekłuwać nożem , tak by ciasto nie urosło do góry ( ma być wypieczone , ale raczej płaskie ).
Upieczone odstawiamy do przestudzenia na kratkę.
MASA BUDYNIOWA:
W garnku gotujemy 3/4 szklanki mleka z cukrem.
Po zagotowaniu dolewamy do niego śmietanę 36% i ziarenka wydrążone z wanilii.
Dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
W osobnym garnku miksujemy resztę mleka z żółtkami , mąką ziemniaczaną i mąką pszenną.
Wlewamy do zagotowanej masy waniliowej i gotujemy budyń – cały czas mieszamy , by krem zgęstniał i nie zrobiły się grudki.
Przykrytą folią spożywczą ( by nie zrobiła się ” skorupa ” na wierzchu ) i odstawiamy do ostudzenia.
Masło ucieramy na puszystą masę , a następnie nie przerywając miksowania dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu.
CAŁOŚĆ :
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Kładziemy pierwszy upieczony blat ( nakłuwaną stroną do góry ).
Delikatnie zalewamy masą budyniową i wygładzamy powierzchnię.
Wkładamy do lodówki na conajmniej 1 – 1,5 godziny.
Po tym czasie przygotowujemy masę śmietanową.
MASA ŚMIETANOWA :
Żelatynę rozpuszczamy w ok. 2 łyżkach wrzątku.
Śmietanę 36% ubijamy , dodając pod koniec cukier i przestudzoną , rozpuszczoną żelatynę.
CAŁOŚĆ :
Masą śmietanową pokrywamy zastygniętą warstwę budyniową i pokrojonym na 6 kawałków ciastem francuskim ( nakłuwaną stroną do dołu ).
Obficie oprószamy cukrem pudrem i odstawiamy do przegryzienia.
Komentarze