Choinka ajerkoniakowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczne, delikatne ciasto dla amatorów kremowych delicji oraz owoców i galaretki. Pyszna ozdoba stołu na święta.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 dużych jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    cukier waniliowy
    2- 3 łyżki oleju
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem ajerkoniakowy:
    1 budyń śmietankowy
    1 kostka masła "extra"
    15 dag cukru
    1 cukier waniliowy
    1 szklanka mleka
    2 żółtka
    150 ml ajerkoniaku

    Ponadto:
    duża puszka brzoskwiń
    2 galaretki czerwone
    kolorowe cukierki groszkowe do przybrania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Choinka ajerkoniakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • upieczony biszkopt 1. Biszkopt:
    Białka ubijamy na sztywno. Wsypujemy powoli cukier. Dodajemy po 1 żółtku.
    Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem. Na końcu wlewamy olej.
    Wylewamy na blachę o wymiarach 26x 36, wyłożoną wcześniej pergaminem.
    Pieczemy ok. 30 min. w temp. 16- stopni C.
    Sprawdzamy patyczkiem,. czy upieczone.
    Po wystudzeniu przecinamy na pół.
  • krem ajerkoniakowy 2. Krem:
    Odlewamy trochę zimnego mleka. Rozpuszczamy w nim suchy budyń.
    Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Wsypujemy cukier waniliowy.
    Resztę mleka gotujemy i wlewamy gorące do utartych żółtek. Wlewamy doń rozmieszamy z zimnym mlekiem- budyń. Gotujemy chwilkę na małym ogniu, cały czas mieszając. Studzimy.
    Masło ucieramy mikserem na gładko. Powoli, stopniowo, po 1 łyżce wmiksowujemy przestudzony budyń. Pod koniec ubijania wlewamy powoli ajerkoniak.
  • 3. Rozpuszczamy galaretki w ilości wody podanej na opakowaniu. Studzimy.
    Brzoskwinie osaczamy z zalewy. Dzielimy na średnie plastry.
  • nakładanie pierwszej warstwy kremu na biszkopt 4. Upieczony biszkopt przekrawamy na połowę.
    Smarujemy 3/ 4 ilości masy.
    Przykrywamy drugim blatem biszkopta.
    Smarujemy pozostałym kremem.
  • układanie brzoskwini na kremie 5. Nakładamy gęsto pokrojona brzoskwinie.
  • zalewanie całości ciasta galaretką 6. Wylewamy równo tężejącą galaretkę.
    Wkładamy do lodówki.
  • ciasto w przekroju 7. Ciasto kroimy na kwadraty.
  • formowanie choinki z ciasta 8. Następnie wycinamy z nich trójkąty różnej wielkości.
    Formujemy choinkę. Obsypujemy dowolnymi posypkami cukrowymi.
  • kremowa choinka z ajerkoniakiem 9. Smacznego życzę :)

Porady

Biszkopt pozostawiamy na chwilkę w piekarniku, aby nie opadł zbyt mocno. Wtedy wyciągamy z blachy i zdejmujemy pergamin. Ugotowany budyń do masy nie powinien być studzony w lodówce. Wystudzony naturalnie, nie za zimny, dobrze uciera się z masłem. Ajerkoniak można zastąpić np spirytusem, dodajemy go wówczas ok. 1 kieliszka. Jeśli chcemy mniej słodki krem, wlewamy nieco soku z cytryny. Zamiast brzoskwini możemy dodać inne owoce z puszki. A w sezonie świeże, np jagody, truskawki, maliny, borówkę amerykańską. Moja choinka jest czerwona, ale może być zielona lub inna. Ja często wycinam wzory z ciast, w zależności od okazji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować