Krem ze szpinaku z karmelizowaną gruszką i serem kozim

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób

Prosta, aczkolwiek elegancka zupa na wyjątkowe okazje.

  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 500 g świeżego szpinaku
    1 łyżka klarowanego masła
    200 ml bulionu warzywnego
    1 ząbek czosnku
    1/2 małej cebuli
    2 gruszki (lekko miękkie i słodkie)
    100 g serka roladka kozia twarogowa naturalna
    10 sztuk orzechów włoskich
    sól
    pieprz czarny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem ze szpinaku z karmelizowaną gruszką i serem kozim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na 1/2 łyżki masła podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną cebulkę. Dokładamy szpinak (nie należy się martwić, że jest go dużo, po chwili zwiędnie i zmniejszy swoją objętość), chwilę smażymy i zalewamy bulionem. Gotujemy około 10 minut, dodajemy 50 g serka koziego, mieszamy do rozpuszczenia, doprawiamy solą pieprzem do smaku, trzymamy w cieple.
    Gruszkę obieramy, kroimy na połówki, wydrążamy gniazda nasienne. Na patelni rozpuszczamy resztę masła, kładziemy połówki gruszek i karmelizujemy około 1 minuty, następnie przekładamy na drugą stronę i karmelizujemy około 1 minuty.
    Zupę rozlewamy do talerzy, na środku układamy połówki gruszek, dokoła kawałki sera koziego, który nam pozostał i orzechy włoskie.
    Podajemy natychmiast po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Sery Szpinak Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować