Krem ze szpinaku z karmelizowaną gruszką i serem kozim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na 1/2 łyżki masła podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną cebulkę. Dokładamy szpinak (nie należy się martwić, że jest go dużo, po chwili zwiędnie i zmniejszy swoją objętość), chwilę smażymy i zalewamy bulionem. Gotujemy około 10 minut, dodajemy 50 g serka koziego, mieszamy do rozpuszczenia, doprawiamy solą pieprzem do smaku, trzymamy w cieple.
Gruszkę obieramy, kroimy na połówki, wydrążamy gniazda nasienne. Na patelni rozpuszczamy resztę masła, kładziemy połówki gruszek i karmelizujemy około 1 minuty, następnie przekładamy na drugą stronę i karmelizujemy około 1 minuty.
Zupę rozlewamy do talerzy, na środku układamy połówki gruszek, dokoła kawałki sera koziego, który nam pozostał i orzechy włoskie.
Podajemy natychmiast po przygotowaniu.
Komentarze