Błyskawiczne danie, które zachwyca wykwintnym smakiem.
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
1 duża gruszka
90 g sera camembert
sól
pieprz
ostra papryka mielona
oregano
olej
2 łyżki masła - jedna do gruszki, druga do miesa
1 czubata łyżka miodu
Filet z kurczaka z karmelizowaną gruszką i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na dwie części. Wycinamy kości i błony. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką i oregano.
Gruszkę myjemy, obieramy, kroimy na kilka części, usuwamy gniazdo nasienne.
Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy chwilę gruszki. Dodajemy miód i karmelizujemy, aż gruszki będą miękkie.
Gruszki obracamy.
Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso. Po chwili dodajemy masło. Fileta co jakiś czas polewamy tłuszczem z patelni.
W międzyczasie ser kroimy na plasterki.
Mięso przerzucamy na drugą stronę, układamy na nim kawałki sera. Na patelnię wrzucamy też gruszki. Smażymy, aż ser się rozpuści. Mięso wykładamy na talerze, na mięsie lub obok niego układamy gruszki. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Komentarze