Filet z kurczaka z karmelizowaną gruszką i serem pleśniowym

4.48 (145 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Błyskawiczne danie, które zachwyca wykwintnym smakiem.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
    1 duża gruszka
    90 g sera camembert
    sól
    pieprz
    ostra papryka mielona
    oregano
    olej
    2 łyżki masła - jedna do gruszki, druga do miesa
    1 czubata łyżka miodu
Wystaw ocenę:

4.48 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet z kurczaka z karmelizowaną gruszką i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na dwie części. Wycinamy kości i błony. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką i oregano.
    Gruszkę myjemy, obieramy, kroimy na kilka części, usuwamy gniazdo nasienne.
    Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy chwilę gruszki. Dodajemy miód i karmelizujemy, aż gruszki będą miękkie.
    Gruszki obracamy.
    Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso. Po chwili dodajemy masło. Fileta co jakiś czas polewamy tłuszczem z patelni.
    W międzyczasie ser kroimy na plasterki.
    Mięso przerzucamy na drugą stronę, układamy na nim kawałki sera. Na patelnię wrzucamy też gruszki. Smażymy, aż ser się rozpuści. Mięso wykładamy na talerze, na mięsie lub obok niego układamy gruszki. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Pierś z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować