Krem ze szparagów z mascarpone, białkami oraz pestkami dyni

4.5 (184 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Uwielbiam szparagi, w końcu doczekałam się sezonu na to boskie warzywo :)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Około pół kilograma szparagów ( u mnie białe )
    2 jajka (oddzielnie żółtka i oddzielnie białka)
    1 średni por (cały)
    1 duży ziemniak
    1 średnia cebula
    Ok. 100 g masła lub 2 łyżki oliwy z oliwek
    5 łyżek mascarpone lub cały serek topiony (opcjonalnie śmietana kremówka)
    sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa, sos sojowy, imbir
    pestki dyni
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Krem ze szparagów z mascarpone, białkami oraz pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szparagi 1. Szparagi umyć, obrać obieraczką i drobno pokroić. Cebulę i por pokroić i zeszklić na maśle lub oliwie. Zalać wodą i zagotować. Następnie dodać ziemniaka pokrojonego w kostkę. Gotować przez 15 i i po tym czasie dodać pokrojone szparagi. Gotować aż wszystko będzie miękkie. Później zdjąć z ognia.
  • 2. Dodać mascarpone albo serek topiony następnie żółtka utrzeć w kąpieli wodnej i dodać do zupy. Później wywar z warzywami zmiksować i w razie potrzeby przetrzeć przez sito, ponieważ szparagów nie da się dokładnie zmiksować na gładki krem. Odpady ze szparagów (łyka) wyrzucić.
  • 3. Doprawić sosem sojowym, białym pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą imbiru. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni i dodać do zupy. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli i udekorować nimi zupę.

Porady

Talerz zupy można udekorować świeżymi ziołami. Zupka dobrze smakuje z grzankami albo tostami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować