Uwielbiam szparagi, w końcu doczekałam się sezonu na to boskie warzywo :)
40 min
Dla 4 osób
Składniki:
Około pół kilograma szparagów ( u mnie białe )
2 jajka (oddzielnie żółtka i oddzielnie białka)
1 średni por (cały)
1 duży ziemniak
1 średnia cebula
Ok. 100 g masła lub 2 łyżki oliwy z oliwek
5 łyżek mascarpone lub cały serek topiony (opcjonalnie śmietana kremówka)
sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa, sos sojowy, imbir
pestki dyni
Krem ze szparagów z mascarpone, białkami oraz pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szparagi umyć, obrać obieraczką i drobno pokroić. Cebulę i por pokroić i zeszklić na maśle lub oliwie. Zalać wodą i zagotować. Następnie dodać ziemniaka pokrojonego w kostkę. Gotować przez 15 i i po tym czasie dodać pokrojone szparagi. Gotować aż wszystko będzie miękkie. Później zdjąć z ognia.
2.Dodać mascarpone albo serek topiony następnie żółtka utrzeć w kąpieli wodnej i dodać do zupy. Później wywar z warzywami zmiksować i w razie potrzeby przetrzeć przez sito, ponieważ szparagów nie da się dokładnie zmiksować na gładki krem. Odpady ze szparagów (łyka) wyrzucić.
3.Doprawić sosem sojowym, białym pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą imbiru. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni i dodać do zupy. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli i udekorować nimi zupę.
Porady
Talerz zupy można udekorować świeżymi ziołami. Zupka dobrze smakuje z grzankami albo tostami.
Komentarze