Krem z dyni z prażonymi pestkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Cebulę i czosnek siekamy w kostkę i wrzucamy do garnka. Smażymy do zeszklenia, uważając, żeby nie przypalić czosnku.
2.Dynię obieramy, kroimy w kostkę, nasiona wyrzucamy. Wkładamy ją do garnka, wlewamy bulion, dodajemy sól, pieprz (większą szczyptę), kurkumę, imbir i cukier. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Zupę zdejmujemy z ognia, miksujemy na gładką masę i dodajemy kilka łyżek śmietany (wedle uznania).
3.Patelnię mocno rozgrzewamy (bez tłuszczu!). Nasiona obieramy i wrzucamy na patelnię, prażymy przez chwilę, cały czas mieszając.
4.Zupę przekładamy do talerzy, posypujemy nasionami dyni i świeżym koperkiem. Smacznego! :)
Komentarze