Krem z dyni z prażonymi pestkami

4.48 (197 ocen)

  • 25 min

Wyrazisty i kremowy krem z dyni z prażonymi pestkami - idealne danie również dla wegetarian.

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki na 6 porcji:
    1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2,5 kg dyni (średniej wielkości), 2 szklanki bulionu warzywnego, sól, pieprz dla smaku, 1/2 łyżeczki kurkumy mielonej, szczypta imbiru w proszku, 2 łyżki oliwy z oliwek

    Dodatkowo:
    gęsta kwaśna śmietana 18%, nasiona dyni, świeży koperek
Wystaw ocenę:

4.48 (197 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Krem z dyni z prażonymi pestkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Cebulę i czosnek siekamy w kostkę i wrzucamy do garnka. Smażymy do zeszklenia, uważając, żeby nie przypalić czosnku.
  • 2. Dynię obieramy, kroimy w kostkę, nasiona wyrzucamy. Wkładamy ją do garnka, wlewamy bulion, dodajemy sól, pieprz (większą szczyptę), kurkumę, imbir i cukier. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Zupę zdejmujemy z ognia, miksujemy na gładką masę i dodajemy kilka łyżek śmietany (wedle uznania).
  • 3. Patelnię mocno rozgrzewamy (bez tłuszczu!). Nasiona obieramy i wrzucamy na patelnię, prażymy przez chwilę, cały czas mieszając.
  • 4. Zupę przekładamy do talerzy, posypujemy nasionami dyni i świeżym koperkiem. Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować