Pyszny, aromatyczny i rozgrzewający krem z pieczonej papryki z cieciorką i kabanosem to idealna propozycja na szybki i prosty obiad. Zupa w smaku trochę przypomina leczo więc na pewno zasmakuje miłośnikom tej potrawy.
2 godz.
Składniki:
Składniki:
◦3-4 cebule
◦500 g czerwonej papryki
◦½ papryczki chili
◦4-5 ząbków czosnku
◦1 puszka pomidorów
◦1 łyżka mielonej słodkiej wędzonej papryki
◦2 łyżki oleju
◦sól
◦pieprz
◦2 litry rosołu drobiowego
◦400 g cieciorki z puszki (konserwowej)
◦150 g kabanosów
Krem z pieczonej papryki z cieciorką i kabanosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę i papryczkę chili myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne i rozcinamy na pół. Cebule obieramy i kroimy w pióra. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Warzywa przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrapiamy olejem i posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy ok. 35-45 minut.
Upieczone warzywa przekładamy do garnka, dodajemy pomidory z puszki i wszystko zalewamy rosołem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 30 minut, po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i wędzoną papryką.
Całość miksujemy na jednolity krem. Kabanosy kroimy w plasterki i dodajemy do zupy tak samo jak odcedzoną cieciorkę. Całość gotujemy jeszcze ok. 10 minut.
Komentarze