Krem z pieczonego czosnku z bekonem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zupa jest bardzo delikatna i aromatyczna. Pieczony czosnek nadaje zupie szlachetności i nie pozostawia ,,czosnkowego wspomnienia w ustach" .

  • 60 min

Składniki:

  • 2 bardzo duże główki czosnku (moje miały 25 i 27 cm w obwodzie)
    1 cebula
    2 ziemniaki
    ok. *2 szkl. lekkiego bulionu warzywnego lub drobiowego
    3/4 szklanki mleka
    sól i pieprz do smaku
    kilka plastrów chudego bekonu
    natka pietruszki do przybrania
    1/2 łyżki klarowanego masła lub zwykłego masła
    olej do posmarowania czosnku

    *1 szklanka = 250 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem z pieczonego czosnku z bekonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Główki czosnku przekroić na pół, posmarować olejem, ułożyć na blaszce i piec ok. 1/2 godz. w temp. 180 stopni. Czosnek powinien zmięknąć, lekko zrumienić, najważniejsze aby się nie przypalił. Przypalone części czosnku trzeba odkroić, bo mogą dodają goryczy zupie.
    Cebulę i ziemniaki pokroić w drobną kostkę, podsmażyć w garnku na klarowanym maśle i dodać wyjęty z łupinek pieczony czosnek.
    Dodać bulion, jeśli nie zakryje warzyw, dodać wody. Gotować do osiągnięcia miękkości ziemniaków.
    Po zakończeniu gotowania dodać mleko i zmiksować zupę na krem.
    Doprawić do smaku solą i pieprzem.

    Krem podawać ze zrumienionym bekonem pokrojonym w drobną kosteczkę i przybraną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować