Zupa krem z czosnku

4 (2 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Tym razem propozycja prozdrowotna szczególnie na jesienną pogodę, mianowicie zupa krem z czosnku. Jest przepyszna, aromatyczna i wbrew pozorom po jej zjedzeniu nie zionie się czosnkiem. :-) Polecam tą zupkę, a już najlepsza jest na drugi dzień :-)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 l doprawionego rosołu lub bulionu
    8 główek czosnku (nie mylić z ząbkami)
    1 serek topiony ementaler lub tylżycki (100 g)
    5 dużych ziemniaków
    1 duża cebula
    sól i pieprz (ew. magi do smaku jak ktoś używa)
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zupa krem z czosnku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rosół zagotować razem z serkiem topionym. Ziemniaki obrać, przekroić na ćwiartki i dać do zupy. Czosnek i cebulę obrać. Cebulę pokroić w plastry i razem z 2/3 ilości ząbków czosnku usmażyć na maśle na patelni na małym ogniu, aż się lekko zbrązowieją. Tego czosnku trochę jest, ale przez to smażenie wydobywa się w zupie słodycz i niezwykły aromat. Następnie przełożyć do zupy i dalej gotować przez ok. 20 minut. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę pozostały czosnek i chwilkę całość gotować.
    Następnie zupę blendujemy i doprawiamy. Gdyby zupa wyszła rzadka, to można ją zagęścić wodą z mąką ziemniaczaną. Zupkę można podawać z domowymi grzankami.

    Polecam, bo ta zupka to prawdziwe niebo w gębie :-)

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować