Krem z młodych ziemniaków

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Byli tacy, którzy próbowali policzyć ilość potraw, w których głównym składnikiem są ziemniaki, kartofle, bądź pyry, tak różnie nazywane w zależności od rejonu naszego kraju, w którym solanum tuberosum, czyli ziemniak właśnie jest uprawiany. Nie wiem czy komukolwiek udało się dokładnie przeliczyć ile ich jest, ale zamierzam do tych setek przepisów dodać jeszcze jeden! I jest mój pomysł na zupę krem z młodych ziemniaków. Wszystkim, którzy zechcą tą zupą urozmaicić swój jadłospis, zapraszam do szczegółowego opisu przygotowania i życzę smacznego.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków

    1 cebula

    4 ząbki czosnku

    2 łyżki masła

    1 łyżeczka mielonego kminku

    100 ml słodkiej śmietany 18%

    1,2 litra wrzątku

    2 łyżki posiekanego koperku

    200 g wędzonego boczku

    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Krem

Krem z młodych ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem z młodych ziemniaków 1. Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę.

    Cebulę i czosnek siekamy.

    Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy składniki, które po kwadransie zalewamy wrzątkiem. Dodajemy płaską łyżeczkę soli oraz kminku. Gotujemy pod przykryciem do miękkości ziemniaków. Studzimy, blendujemy i przecieramy przez drobne sito. Ponownie podgrzewamy z dodatkiem śmietany i posiekanym koperkiem.

    Boczek kroimy w drobne słupki, smażymy na suchej patelni, wytapiając tłuszcz. Całość (wraz z tłuszczem, który wzbogaci aromat) dodajemy do kremu.

    Doprawiamy solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować