Krem z marchwi i pomarańczy

4.5 (159 ocen)

  • 50 min

Nieco egzotyczna wersja kremu marchewkowego

  • 50 min

Składniki:

  • 1 kg marchwi
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    1 litr bulionu warzywnego
    łyżeczka imbiru
    łyżeczka kuminu
    łyżeczka kolendry
    pomarańcza
    słonecznik
    2 łyżki oleju
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Zupa marchewkowa Krem

Krem z marchwi i pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondlu rozgrzać olej i dodać pokrojone cebule.
    Smażyć do zeszklenia, dodać posiekany czosnek.
  • 2. Wrzucić pokrojone w plasterki marchewki oraz przyprawy: imbir, kumin, kolendrę.
    Pomarańczę sparzyć wrzątkiem, zetrzeć z niej skórkę, wycisnąć sok i dodać do garnka.
  • 3. Zalać bulionem warzywnym , od momentu zagotowania zmniejszyć moc palnika i gotować zupę do miękkości marchwi - około 25 minut.
  • 4. Słonecznik uprażyć na suchej patelni do zbrązowienia.
  • 5. Zupę zmiksować blenderem na krem, jeśli trzeba doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Podawać ze słonecznikiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować