Krem z dyni z mlekiem kokosowym i pastą curry

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zrobiłam tą zupę na próbę. Poczęstowałam nią moja siostrę i dziewczyny wracające z górskiej wędrówki. Okazała się smakowicie pyszna, intensywna w swoich smakach i regeneruje siły. Gorąca idealna dla na wieczory jesienno zimowe.Trochę pracy jest ale jaka nawiązka!Polecam dla lubiących "coś innego".

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ok 1-1,5 kg dyni nieobranej, pokrojonej w kawałki
    400ml mleka kokosowego
    3 łyżeczki czerwonej pasty curry, jak ktoś woli łagodniejsze to 2
    2 cebule
    1 cm świeżego imbiru
    1 cała główka czosnku
    1 łyżka sosu sojowego
    1/2 litry wywaru warzywnego
    sól, pieprz, tymianek,olej
    1 cytryna
    1 limonka
    groszek ptysiowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Pasty

Krem z dyni z mlekiem kokosowym i pastą curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynie nieobraną, pokrojoną w kawałki, umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Umieścić też na niej 1 cebule i całą główkę czosnku nie obranego. Wszystko posolić, popieprzyć, posypać tymiankiem i na dynię zetrzeć imbir. Wszystko skropić olejem. Piec godzinę w 180 stopniach.
  • 2. W garnku zeszklić drugą cebulę dodać pastę curry, sos sojowy, mleczko kokosowe, wywar. Zagotować zostawić.
  • 3. Gdy dynia się upiecze zeskrobać miąższ łyżeczką dodać do garnka cebule i wyciśnięty z łupinek czosnek też. Zmiksować wszystko. Dodać soli i pieprzu sok z cytryny i limonki oraz kawałeczek imbiru jeśli ktoś woli bardziej dominujące smaki w zupie.
    Podawać z groszkiem ptysiowym.

Porady

Najlepsza jest dynia o pomarańczowym kolorze miąższu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Imbir Mleko Pasta curry

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Orientalna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować