Krem z dyni i batatów

0 (0 ocen)

Fantastyczne, kremowa i rozgrzewająca zupa z dyni. Idealna na jesienne chłody

Składniki:

  • 500 g dyni
    450 g batatów
    1,5 litra bulionu warzywnego *
    2 średnie marchewki
    1 średnia cebula
    4 ząbki czosnku
    2 łyżki oliwy
    1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
    1/2 łyżeczki pieprzu białego
    pieprz czarny
    sól
    Dodatkowo:
    30 g suszonych pestek dyni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem z dyni i batatów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa obieramy. Cebulę i czosnek kroimy w małą kostkę. Dynię i bataty kroimy w większą kostkę, a marchew w plasterki. W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek. Podsmażamy do momentu, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy bataty i marchew. Mieszamy i podsmażamy wszystko razem około 2-3 minut. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy dynię i wszystkie przyprawy. Gotujemy do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Zupę zdejmujemy z palnika i miksujemy na gładki krem. Jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy jeszcze do smaku przyprawami. Pestki dyni rozdrabniamy przy pomocy blendera. Gorącą zupę nalewamy do miseczek. Posypujemy mielonymi pestkami dyni. Podajemy z grzankami.
    * można użyć bulionu drobiowego

Porady

Moje rady: -jeśli lubicie bardziej zdecydowane smaki, możecie dodać więcej pieprzu cayenne

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować