Ciasto wyszło delikatne i wilgotne, pachnące cudownie czekoladowo.
Smakuje wybornie!
30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
250 g masła
1 ½ szklanki cukru
1 ½ szklanki mąki tortowej
4 jajka
7 łyżek wody
4 łyżki kakao
½ łyżeczki kardamonu
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Garść orzechów włoskich
Murzynek z kardamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy masło i rozpuszczamy. Dodajemy cukier i kakao, mieszamy około 3 minut, aż składniki się połączą, a cukier rozpuści.
Gdy masa przestygnie dodajemy 4 żółtka. Z masy odlewamy około 100 ml płynu.
Ubijamy pianę z 4 białek z odrobiną soli.
W dużej misce mieszamy masę czekoladową z mąką, proszkiem do pieczenia i kardamonem. Następnie delikatnie łączymy z ubitymi białkami.
Ciasto przekładamy do formy keksowej (u mnie 36 cm), wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą..
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
Po wystudzeniu polewamy odłożoną wcześniej masą i posypujemy posiekanymi orzechami.
Komentarze