MURZYNEK Z KARDAMONEM

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciasto wyszło delikatne i wilgotne, pachnące cudownie czekoladowo.

Smakuje wybornie!

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g masła
    1 ½ szklanki cukru
    1 ½ szklanki mąki tortowej
    4 jajka
    7 łyżek wody
    4 łyżki kakao
    ½ łyżeczki kardamonu
    1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    Szczypta soli
    Garść orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Murzynek

Murzynek z kardamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy masło i rozpuszczamy. Dodajemy cukier i kakao, mieszamy około 3 minut, aż składniki się połączą, a cukier rozpuści.
    Gdy masa przestygnie dodajemy 4 żółtka. Z masy odlewamy około 100 ml płynu.
    Ubijamy pianę z 4 białek z odrobiną soli.
    W dużej misce mieszamy masę czekoladową z mąką, proszkiem do pieczenia i kardamonem. Następnie delikatnie łączymy z ubitymi białkami.
    Ciasto przekładamy do formy keksowej (u mnie 36 cm), wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą..
    Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
    Po wystudzeniu polewamy odłożoną wcześniej masą i posypujemy posiekanymi orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kardamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować