Sos kurkowy

4.5 (2 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Cudowny, aksamitny, wyrazisty w smaku, wspaniały dodatek do mięs, makaronów, kasz, czy ryżu.

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 300 g kurek
    2 ząbki czosnku
    1 średnia cebula
    100 ml śmietanki 30%
    1 szklanka bulionu warzywnego
    sól
    pieprz
    2 łyżki masła
    1 łyżka mąki

    PONADTO:
    posiekana natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos kurkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurki oczyścić, większe poprzekrawać, wypłukać i osuszyć na ręczniku kuchennym.
    Cebulkę i czosnek obrać, pokroić drobniutko.
    Posiekaną cebulkę zeszklić na maśle, następnie dodać czosnek i kurki. Wszystko razem przesmażyć około 3 minut.
    Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
    Zalać bulionem, dodać śmietankę.
    Gotować około 2 minut, co chwilę mieszając.
    Można zagęścić łyżką mąki.
    Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki Śmietana 30%

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować