Krem buraczany z indyczym szaszłykiem i włoskimi orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, pokroić na 3 mniejsze kawałki. Włożyć do garnka, zalać wodą i doprowadzić do gotowania. Powstałe szumowiny można zebrać, ale nie trzeba.
2.Buraczki oraz włoszczyznę obrać ze skórek. Pokroić w mniejsze kawałki. Dodać do garnka z mięsem dodać również przyprawy – majeranek, pieprz czarny w kulkach, ziele angielskie oraz liście laurowe i gotować na wolnym małym ogniu 1 godzinę. W tym czasie obrać orzechy włoskie ze skórek i uprażyć na suchej patelni. Pietruszkę umyć i drobno posiekać.
3.Gdy filet z indyka i warzywa będą miękkie, mięso, por oraz przyprawy wyciągnąć z wywaru. Pozostałe warzywa zostawić w zupie i zmiksować na gładki krem. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ocet. Gotować jeszcze 10 minut. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz maggi.
4.Mięso pokroić w plastry, nadziać na patyczki do szaszłyków. Oprószyć słodką papryką i granulowanym czosnkiem. Szaszłyki smażyć na rozgrzanym oleju z wszystkich stron na rumiano.
5.Krem buraczany podawać posypany posiekaną pietruszką, świeżymi orzechami włoskimi oraz szaszłykiem z fileta indyczego.
Komentarze