Krem buraczany z indyczym szaszłykiem i włoskimi orzechami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Aromatyczna, zdrowa i rozgrzewająca zupa krem. Wspaniałe danie na uroczysty, świąteczny obiad. Polecam.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu:
    300 gr filetu z indyka
    4 buraczki
    150 gr orzechów włoskich
    Składnik podstawowy dodatkowy:
    1 pęczek włoszczyzny (2 marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera, por)
    Składniki robocze:
    2 litry wody
    3 kulki ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    4 kulki pieprzu czarnego
    1 łyżeczka suszonego majeranku
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka octu winnego
    Sól, pieprz, maggi do smaku
    Po szczypcie słodkiej papryki oraz czosnku granulowanego
    1 łyżka oleju rzepakowego
    Do dekoracji:
    1 pęczek pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Barszcz

Krem buraczany z indyczym szaszłykiem i włoskimi orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, pokroić na 3 mniejsze kawałki. Włożyć do garnka, zalać wodą i doprowadzić do gotowania. Powstałe szumowiny można zebrać, ale nie trzeba.
  • 2. Buraczki oraz włoszczyznę obrać ze skórek. Pokroić w mniejsze kawałki. Dodać do garnka z mięsem dodać również przyprawy – majeranek, pieprz czarny w kulkach, ziele angielskie oraz liście laurowe i gotować na wolnym małym ogniu 1 godzinę. W tym czasie obrać orzechy włoskie ze skórek i uprażyć na suchej patelni. Pietruszkę umyć i drobno posiekać.
  • 3. Gdy filet z indyka i warzywa będą miękkie, mięso, por oraz przyprawy wyciągnąć z wywaru. Pozostałe warzywa zostawić w zupie i zmiksować na gładki krem. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ocet. Gotować jeszcze 10 minut. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz maggi.
  • 4. Mięso pokroić w plastry, nadziać na patyczki do szaszłyków. Oprószyć słodką papryką i granulowanym czosnkiem. Szaszłyki smażyć na rozgrzanym oleju z wszystkich stron na rumiano.
  • 5. Krem buraczany podawać posypany posiekaną pietruszką, świeżymi orzechami włoskimi oraz szaszłykiem z fileta indyczego.

Porady

Składniki podane na 4-5 porcji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Włoszczyzna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować