Piernik staropolski z powidłami i masą orzechową

4 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Nie może go zabraknąć na świątecznym stole.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    1 kg mąki
    3 jajka
    250g masła
    500g miodu prawdziwego
    200g cukru kryształu
    ½ szklanki mleka
    ½ łyżeczki soli
    3 łyżeczki sody oczyszczonej
    30g przyprawy do piernika

    Krem orzechowy:
    600g orzechów włoskich
    300g cukru pudru
    300ml śmietanki 30%

    Ponadto:
    2 słoiczki powideł śliwkowych
    2 tabliczki gorzkiej czekolady
    1 tabliczka czekolady mlecznej
    125ml słodkiej śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Powidła

Piernik staropolski z powidłami i masą orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, cukier oraz miód podgrzewamy w rondelku do całkowitego połączenia się składników. Odstawiamy do przestudzenia.
    Sodę rozpuszczamy w mleku.
    Do dużej miski przesiać mąkę, dodać przestudzoną masę z cukru, miodu i masła oraz pozostałe składniki. Wyrobić mikserem lub dłonią.
    Gotową masę (powinna być lejąca) przekładamy do kamionkowego lub szklanego naczynia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 5-6 tygodni do lodówki lub innego zimnego miejsca. Z dnia na dzień staje się co raz bardziej twarde.

    Przed pieczeniem blatów piernikowych ciasto dzielimy na 4 części. Wałkujemy na grubość ok ½cm, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 17 minut w temp. 170⁰C. Studzimy.

    Krem orzechowy:

    Orzechy przebieramy, rozdrabniamy za pomocą maszynki lub blendera. Ucieramy je z cukrem pudrem, a następnie powoli dodajemy zagotowaną śmietankę. Mieszamy do wystudzenia masy.
    Przełożenie:
    Blat piernikowy- masa orzechowa- blat piernikowy- powidła- blat piernikowy- masa orzechowa- blat piernikowy
    Piernik dociskamy książkami, równomiernie z każdej strony. Nazajutrz ciasto dzielimy na 3 części, wzdłuż krótszego boku i oblewamy polewą.
    Polewa:
    Śmietankę mocno podgrzewamy na gazie. Dodajemy połamane osteczki czekolady, przykrywamy i odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy aż do połączenia składników i od razu polewamy każdy piernik. Wygładzamy wierzch oraz boki ciasta, pozostawiamy do zastygnięcia polewy.
    Ciasto jest najlepsze po kilku dniach, kiedy piernik nawilgnie.

    Blaty piernikowe pieczemy tydzień przed planowaną konsumpcją ;) Kremem przekładamy 3-4 dni wcześniej, a polewamy na spokojnie, dzień lub dwa dni przed rozkrojeniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować