Piernik staropolski z powidłami i masą orzechową

  • wyświetlono: 336 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Nie może go zabraknąć na świątecznym stole.

Joanna Tokarz
  • 30 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

Składniki na ciasto:
1 kg mąki
3 jajka
250g masła
500g miodu prawdziwego
200g cukru kryształu
½ szklanki mleka
½ łyżeczki soli
3 łyżeczki sody oczyszczonej
30g przyprawy do piernika

Krem orzechowy:
600g orzechów włoskich
300g cukru pudru
300ml śmietanki 30%

Ponadto:
2 słoiczki powideł śliwkowych
2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 tabliczka czekolady mlecznej
125ml słodkiej śmietanki 30%

Sposób przygotowania przepisu:

Piernik staropolski z powidłami i masą orzechową

  • 1. Masło, cukier oraz miód podgrzewamy w rondelku do całkowitego połączenia się składników. Odstawiamy do przestudzenia.
    Sodę rozpuszczamy w mleku.
    Do dużej miski przesiać mąkę, dodać przestudzoną masę z cukru, miodu i masła oraz pozostałe składniki. Wyrobić mikserem lub dłonią.
    Gotową masę (powinna być lejąca) przekładamy do kamionkowego lub szklanego naczynia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 5-6 tygodni do lodówki lub innego zimnego miejsca. Z dnia na dzień staje się co raz bardziej twarde.

    Przed pieczeniem blatów piernikowych ciasto dzielimy na 4 części. Wałkujemy na grubość ok ½cm, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 17 minut w temp. 170⁰C. Studzimy.

    Krem orzechowy:

    Orzechy przebieramy, rozdrabniamy za pomocą maszynki lub blendera. Ucieramy je z cukrem pudrem, a następnie powoli dodajemy zagotowaną śmietankę. Mieszamy do wystudzenia masy.
    Przełożenie:
    Blat piernikowy- masa orzechowa- blat piernikowy- powidła- blat piernikowy- masa orzechowa- blat piernikowy
    Piernik dociskamy książkami, równomiernie z każdej strony. Nazajutrz ciasto dzielimy na 3 części, wzdłuż krótszego boku i oblewamy polewą.
    Polewa:
    Śmietankę mocno podgrzewamy na gazie. Dodajemy połamane osteczki czekolady, przykrywamy i odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy aż do połączenia składników i od razu polewamy każdy piernik. Wygładzamy wierzch oraz boki ciasta, pozostawiamy do zastygnięcia polewy.
    Ciasto jest najlepsze po kilku dniach, kiedy piernik nawilgnie.

    Blaty piernikowe pieczemy tydzień przed planowaną konsumpcją ;) Kremem przekładamy 3-4 dni wcześniej, a polewamy na spokojnie, dzień lub dwa dni przed rozkrojeniem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastopowidłapiernikboże narodzeniewypieki

Komentarze

Podobne przepisy

Piernik herbaciany z orzechami i powidłami

Dodane przez: joanna30

Piernik herbaciany z orzechami i powidłami

Pyszny piernik herbaciany z powidłami...

Piernik z powidłami

Dodane przez: Aleksandra J

Piernik z powidłami

Szybki piernik na ostatnią chwilę,...

Ciasto chałwowe z powidłami i masą słonecznikową

Dodane przez: JustKuchcik

Ciasto chałwowe z powidłami i masą słonecznikową

Dodatek chałwy sprawia, że ciasto...

Piernik staropolski

Dodane przez: Ines2671

Piernik staropolski

Pyszny, tradycyjny piernik staropolski...

Ciasto Czekoladowe z Powidłami i Bezą Orzechową

Dodane przez: PolskaGotuje

Ciasto Czekoladowe z Powidłami i Bezą Orzechową

Jest mocno czekoladowe, a jego...

Piernik last minute

Dodane przez: joanna30

Piernik last minute z powidłami

Piernik last minute jest świetną...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE