Delikatne, bardzo smaczne kotleciki ziemniaczano-tuńczykowe z pachnącym, koperkowym sosem. Jeszcze ulubiona sałata i obiad gotowy.
45 min
Dla 9 osób
Łatwy
Składniki:
cebula
2 łyżki oleju rzepakowego
2 ziemniaki ok. 300 g
2 jajka ugotowane na twardo
puszka tuńczyka w sosie własnym 140 g
jajko
pieprz czarny świeżo mielony
szczypta przyprawy do ziemniaków
sól do smaku
płatki owsiane błyskawiczne do panierowania
olej rzepakowy do smażenia
sos:
300 ml jogurtu
2 łyżki majonezu
3 łyżki posiekanego koperku
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka miodu
sól do smaku
Kotlety ziemniaczano-tuńczykowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oleju rzepakowym. Wystudzić.
Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić.
Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jajka również zetrzeć na tarce też o drobnych oczkach. Wymieszać razem i dodać tuńczyka, zeszkloną cebulkę i surowe jajko. Dodać do smaku pieprz czarny świeżo mielony, przyprawę do ziemniaków i sól. Wyrobić masę i formować kotlety.
Obtaczać w płatkach owsianych i smażyć na złoty kolor na oleju rzepakowym.
Kotlety podawać z sosem koperkowym i ulubioną sałatą.
Składniki na sos dokładnie wymieszać razem. Schłodzić.
Smacznego.
Komentarze