Kotlety ziemniaczano-tuńczykowe

5 (1 ocen)

  • 45 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Delikatne, bardzo smaczne kotleciki ziemniaczano-tuńczykowe z pachnącym, koperkowym sosem. Jeszcze ulubiona sałata i obiad gotowy.

  • 45 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • cebula
    2 łyżki oleju rzepakowego
    2 ziemniaki ok. 300 g
    2 jajka ugotowane na twardo
    puszka tuńczyka w sosie własnym 140 g
    jajko
    pieprz czarny świeżo mielony
    szczypta przyprawy do ziemniaków
    sól do smaku
    płatki owsiane błyskawiczne do panierowania
    olej rzepakowy do smażenia

    sos:
    300 ml jogurtu
    2 łyżki majonezu
    3 łyżki posiekanego koperku
    łyżeczka soku z cytryny
    łyżeczka miodu
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Kotlety ziemniaczano-tuńczykowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oleju rzepakowym. Wystudzić.
    Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić.
    Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jajka również zetrzeć na tarce też o drobnych oczkach. Wymieszać razem i dodać tuńczyka, zeszkloną cebulkę i surowe jajko. Dodać do smaku pieprz czarny świeżo mielony, przyprawę do ziemniaków i sól. Wyrobić masę i formować kotlety.
    Obtaczać w płatkach owsianych i smażyć na złoty kolor na oleju rzepakowym.
    Kotlety podawać z sosem koperkowym i ulubioną sałatą.
    Składniki na sos dokładnie wymieszać razem. Schłodzić.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Ryby Tuńczyk Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować