Tuńczykowe kwiatki

4.5 (152 ocen)

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Szybka przekąska kwiatki z tuńczykiem. Są efektowne, można je zrobić jako przekąska na imprezę, do pracy. Zrobiłam tylko sześc sztuk z jednego płata ciasta i za mało.Taka mała przekąska przyjemność gwarantowana.

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    1 żółtko
    1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    160 g serka śmietankowego puszystego
    sól, pieprz
    6 oliwek czarnych i zielonych
    3 pomidorki koktajlowe
    kawałek papryki żółtej
    natka pietruszki
    szczypior, bratki
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ryba Przekąski

Tuńczykowe kwiatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Za pomocą foremki do wykrawania pierników kształt kwiatek wycinam 18 kwiatków. W 12 kwiatkach wycinam w środku mniejsze kwiatki. Na blaszce na papierze układam kwiatki całe, smaruję je roztrzepanym żółtkiem, przykładam drugiego kwiatka wyciętego w środku i znowu smaruję brzegi żółtkiem, i przykładam trzeci kwiatek i też smaruję. Blaszkę wkładam do nagrzanego piekarnika temp 220 stopni góra dół i piekę około 15-20 minut aż się zrumienią.

    Farsz:
    Do miski przekładam tuńczyka odsączonego z zalewy, dodaję serek, sól, pieprz i miksuję blenderem. Podpieczone kwiatki wystudzone nadziewam farszem z tuńczyka, dekoruję oliwkami, pomidorkiem, papryką, natką, szczypiorkiem, bratkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować