Kotlety ziemniaczane z piekarnika z nadzieniem boczku i serka topionego

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kotlety ziemniaczane inaczej – bo z piekarnika, dużo zdrowsze niż smażone. Nadziane boczkiem i serkiem topionym. Można je podawać z dowolną sałatką np. z pomidorów, z sadzonym jajkiem czy zsiadłym mlekiem lub maślanką. Do kotletów można wykorzystać ziemniaki, które pozostały z obiadu z poprzedniego dnia. Proste danie na upalne dni.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 8 sztuk:
    60 dag ugotowanych, przetartych ziemniaków
    Sól, pieprz do smaku
    3-4 plastry wędzonego boczku
    4 plasterki serka topionego o smaku śmietankowym
    1 jajko
    1 łyżeczka stopionego masła
    Bułka tarta
    Papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane z piekarnika z nadzieniem boczku i serka topionego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: ziemniaki przełożyć do miski, dodać sól i pieprz do smaku, jajko, stopione masło, wymieszać na jednolitą masę, schłodzić w lodówce. Boczek pokroić w kostkę, serek pociąć na paski. Masę ziemniaczaną podzielić na 8 części, uformować z każdej części placek, w środku ułożyć porcję boczku i serka topionego, zwinąć w kształt kotleta. Obtoczyć w bułce tartej. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć kotlety, wstawić do podgrzanego piekarnika i zapiekać 30 minut w temp. 200 stopni, na rumiany kolor.

Porady

1. serek do nadzienia może być z dodatkiem ziół.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować