Kotlety z udek kurczaka

1 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Uwielbiam udka kurczaka, mam już kilka bardzo dobrych przepisów na ich przyrządzenie i właśnie dochodzi do nich kolejny. Tym razem będą to kotlety przygotowane z udek, panierowane z dodatkiem grzybów, udekorowane papryką.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 8 udek kurczaka bez kości
    • 1 papryka czerwona
    • 30 dag pieczarek
    • 4 łyżki sosu tatarskiego
    • 1 cebula
    • 2 łyżki masła
    • 10 dag sera żółtego
    • Olej do smażenia
    • Bułka tarta do panierki
    • 2 całe jajka
    • Sól
    • pieprz
    • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Kotlety

Kotlety z udek kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kotlety 1. 1. Mięso rozbijam, doprawiam przyprawą do kurczaka oraz solą.
    2. Mięso panieruje w roztrzepanym widelcem jajku, następnie w bułce tartej i smażę z obu stron na rozgrzanym oleju.
    3. Po usmażeniu kotlety układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • sos 2. 4. Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym maśle. Do cebuli dodaję pokrojone w pół plasterki pieczarki. Smażę 10 minut, doprawiam pieprzem oraz solą. Grzyby po usmażeniu, bez tłuszczu przekładam do naczynia i łączę z sosem tatarskim.
  • kotlety 3. 5. Paprykę myję osuszam, kroję w krążki, usuwam nasiona.
    6. Krążki papryki układam na każdym kotlecie.
    7. W środek każdego krążka papryki, umieszczam sos z grzybami, wierzch posypuję żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach.
    8. Kotlety zapiekam 10 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.
  • kotlety 4. 9. Kotlety gotowe, podaję z sałatką oraz frytkami.
    10. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować