Gulasz z udek kurczaka

4.5 (170 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczny gulasz z rodzaju takich jakie lubię: soczyste mięso w gęstym, pełnym smaku sosie.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa z udek kurczaka
    1 łyżeczka soli ziołowej plus do smaku
    1 łyżeczka pieprzu cayenne
    1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
    4 łyżki ciemnego sosu sojowego
    2 łyżki oleju
    1 duża cebula
    ok. szklanki wody
    puszka kukurydzy
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Gulasz

Gulasz z udek kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte mięso kroję na małe kawałki, przekładam do miski, dodaję sól, sos sojowy, pieprz cayenne i paprykę. Mieszam i odstawiam na godzinę. Rozgrzewam olej w brytfance, układam mięso i smażę ja na niewielkim ogniu ok. 5 minut, mieszając. Przykrywam brytfankę i pozwalam mięsu dusić się we własnym sosie, uważając by się nie przypalało (ewentualnie dolewam po odrobinie wody). Gdy jest prawie miękkie, dodaję pokrojoną drobniutko cebulę,kukurydzę i dalej duszę pod przykryciem do momentu, aż cebula zupełnie się rozgotuje i powstanie z niej pyszny, gęsty sos. Doprawiam do smaku solą, uzupełniam wodę jeśli sos jest za gęsty.Przekładam wszystko do patelni i chwilę podsmażam.Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kukurydza Sos sojowy Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować