"Kotlety" z soczewicy z papryką i orzechami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Nadszedł czas na alternatywne kotlety bezmięsne! Idealnie nadają się do tego takie z soczewicy z dodatkiem papryki i mielonych orzechów.

  • 60 min

Składniki:

  • 300 g czerwonej soczewicy
    1 czerwona papryka
    1 większa cebula
    70 g mielonych orzechów włoskich
    3 ząbki czosnku
    5 łyżek mąki
    600 ml bulionu warzywnego
    1 łyżka soku z cytryny
    chilli w proszku
    pieprz i sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

"kotlety" z soczewicy z papryką i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę wsyp do garnka wraz z pokrojoną w kostkę papryką, mielonych orzechami, wyciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z cytryny.
  • 2. Całość zalej bulionem i gotuj na małym ogniu około 20 minut, dopóki soczewica nie wchłonie całej wody.
  • 3. Zostaw soczewicę do przestygnięcia. W międzyczasie pokrój cebulę i podsmaż ją na patelni. Następnie dodaj do soczewicy i wymieszaj.
  • 4. Dodaj mąkę i przyprawy.
  • 5. Uformuj kotleciki i smaż z obu stron.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Papryka Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować