Przepis przywiozłam od mojej znajomej. Odrobinę go zmodyfikowałam dodając otręby. Zmniejszyłam kaloryczność kotletów piekąc je w piekarniku zamiast smażyć na tłuszczu.
40 min
Składniki:
300 g ugotowanej ciecierzycy
1 mała cebula
1 jajko
otręby owsiane wysokobłonnikowe 100 g
1 łyżeczka przyprawy curry
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
1 ząbek czosnku
½ pęczka natki pietruszki
skórka otarta z ½ cytryny
sól 2 łyżki oleju
Kotlety z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Natkę drobno posiekać. Zmiksować ciecierzycę, cebulę, jajko i otręby. Masę doprawić curry, papryką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką pietruszki, skórką cytryny i solą, dokładnie wymieszać. Uformować kotlety, obtoczyć je w otrębach i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą pędzelka posmarować każdy kotlet cienką warstwą oleju i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piec ok. 25 minut. Kotlety można też usmażyć na patelni.
Komentarze