Makaron w warzywnej odsłonie czyli spagheti ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ulubiony przepis mojej mamy.

  • 40 min

Składniki:

  • makaron spaghetti

    - 1 cebula,

    - 2 ząbki czosnku
    - 1 śmietana,
    - kilka łyżek wody,
    - 10 dkg żółtego startego sera typu ementaler,
    - oliwa lub olej do smażenia,
    - gałka muszkatołowa,

    - pół kilograma mrożonego szpinaku
    - sól, pieprz,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron w warzywnej odsłonie czyli spagheti ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1869hh3 1. Najpierw gotujemy makaron spaghetti. Szpinak wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Na oddzielnej patelni smażymy drobno pokrojoną cebulę na szklisto i posiekany czosnek. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki na jednej patelni. W zależności od tego, czy chcemy mieć szpinak mniej czy bardziej uduszony, trzymamy go na ogniu krócej (jeszcze 3-4 min.) lub dłużej ( 6-8). Solimy do smaku Do niedużego garnka wlewamy śmietanę i kilka łyżek wody. Doprowadzamy wolno do zagotowania i utrzymujemy spokojne wrzenie. Wrzucamy świeżo startą gałkę muszkatołową, starty ser, który musi się rozpuścić, cały czas mieszając. Szpinak mieszamy z sosem, dodajemy makaron. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować