Kotlety wieprzowe z szałwią i białą fasolą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis jest prosty i ekspresowy w wykonaniu. Potrawę przygotował mój mąż, ja tylko zrobiłam fotkę.
Przepis pochodzi z książki "Gotowanie po włosku w 20 minut. Gino D'Acampo".

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 50 dag schabu
    2 puszki fasoli (po 400 g)
    100 ml bulionu drobiowego
    50 ml białego wina
    100 ml śmietany kremówki
    50 g masła
    4 łyżki oliwy
    2 ząbki czosnku
    4 gałązki tymianku
    16 listków szałwii
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety wieprzowe z szałwią i białą fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Schab pokroić i rozbić na kotlety. Wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą ( ok. 2 łyżki) razem z tymiankiem. Smażyć po 4 minuty z każdej strony. Kotlety przełożyć na talerz, przyprawić solą i pieprzem, przykryć folią spożywczą.
    2.Na drugiej patelni podgrzać resztę oliwy, wrzucić starty czosnek i przepłukaną i odcedzoną fasolę. Wymieszać i podgrzewać przez 2 minuty. Następnie fasolę polać winem, mieszając gotować przez 2 minuty. Kolejno wlać bulion, gotować minutę. Na końcu wlać śmietanę kremówkę i podgrzewać na wolnym ogniu przez 3 minuty.
    3.Na patelni po kotletach roztopić masło, wrzucić kilka listków szałwii i smażyć przez minutę aż będą chrupiące. Resztę szałwii wymieszać z fasolą. Doprawić do smaku.
    Kotlety podawać na fasoli skropione masłem szałwiowym i przybrane chrupiącymi listkami szałwii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Szałwia Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować