Przepis jest prosty i ekspresowy w wykonaniu. Potrawę przygotował mój mąż, ja tylko zrobiłam fotkę.
Przepis pochodzi z książki "Gotowanie po włosku w 20 minut. Gino D'Acampo".
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
ok. 50 dag schabu
2 puszki fasoli (po 400 g)
100 ml bulionu drobiowego
50 ml białego wina
100 ml śmietany kremówki
50 g masła
4 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
4 gałązki tymianku
16 listków szałwii
sól i pieprz
Kotlety wieprzowe z szałwią i białą fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Schab pokroić i rozbić na kotlety. Wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą ( ok. 2 łyżki) razem z tymiankiem. Smażyć po 4 minuty z każdej strony. Kotlety przełożyć na talerz, przyprawić solą i pieprzem, przykryć folią spożywczą.
2.Na drugiej patelni podgrzać resztę oliwy, wrzucić starty czosnek i przepłukaną i odcedzoną fasolę. Wymieszać i podgrzewać przez 2 minuty. Następnie fasolę polać winem, mieszając gotować przez 2 minuty. Kolejno wlać bulion, gotować minutę. Na końcu wlać śmietanę kremówkę i podgrzewać na wolnym ogniu przez 3 minuty.
3.Na patelni po kotletach roztopić masło, wrzucić kilka listków szałwii i smażyć przez minutę aż będą chrupiące. Resztę szałwii wymieszać z fasolą. Doprawić do smaku.
Kotlety podawać na fasoli skropione masłem szałwiowym i przybrane chrupiącymi listkami szałwii.
Komentarze