Kotlety mielone z fasolą

4.5 (157 ocen)

W kuchni staram się urozmaicać przygotowywane przeze mnie potrawy. Lubię odchodzić od schematów - stąd pomysł na połączenie mięsa mielonego z fasolą, porem, ziołami prowansalskimi oraz cynamonem. Polecam!

Składniki:

  • Masa:
    450 g mięsa mielonego drobiowego
    100 g suchej fasoli
    10 cm-owy kawałek pora
    2 jajka
    2 - 3 łyżki bułki tartej
    1 - 2 łyżeczki ziół prowansalskich
    1/2 łyżeczki cynamonu
    do smaku - sól, pieprz czarny mielony

    Dodatkowo:
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Kotlety mielone z fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mielone z fasolą 1. Fasolę zalać wodą i odłożyć na kilka godzin. Następnie ugotować do miękkości (ok. 30 min), odcedzić i wystudzić.
    Mięso przełożyć do miski, dodać fasolę, posiekany por, wbić jajka, wsypać zioła i cynamon. Wymieszać.
  • Mielone z fasolą 2. Dodać bułkę tartą i przyprawy do smaku - dokładnie wyrobić.
  • Mielone z fasolą 3. Na patelni rozgrzać olej, z masy formować kotlety i kłaść na gorący tłuszcz.
  • Mielone z fasolą 4. Smażyć na rumiano z obu stron.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 16 średniej wielkości kotletów. Suchą fasolę można zastąpić konserwową z puszki - odpowiednio 1 puszka o gramaturze 400 g (ok. 250 g fasoli po osączeniu).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Fasola Por Zioła

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować