Kotlety wieprzowe z szałwią w sosie ogórkowym

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Do tego dania z wieprzowiny, które powinno ucieszyć zarówno zwolenników nowych smaków, jak i kulinarnych konserwatystów, polecam lekko schłodzony niepasteryzowany podpiwek lub kwas chlebowy.

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - schab wieprzowy: 700 gramów
    - szałwia (świeża): 1 pęczek
    - boczek (wędzony): 100 gramów
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
    - olej: 4 łyżki
    SOS OGóRKOWY:
    - marchew: 100 gramów
    - seler: 80 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 1 ząbek
    - olej słonecznikowy: 3 łyżki
    - ogórki kiszone: 500 gramów
    - wywar warzywny: 100 mililitrów
    - śmietanka 30%: 300 mililitrów
    - pieprz ziarnisty do smaku: 1 szczypta
    FASZEROWANE PIECZARKI:
    - wątróbka drobiowa: 150 gramów
    - masło: 150 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - brandy (lub winiak): 30 mililitrów
    - bułka tarta: 6 łyżek
    - natka pietruszki (posiekana): 0.5 pęczka
    - pieczarki (o średnicy kapeluszy 4-5 cm): 12 sztuk
    - śmietanka 30%: 120 mililitrów
    - gałka muszkatołowa: 1 szczypta
    - oliwa z oliwek: 4 łyżki
    PLACKI:
    - ziemniaki: 1.5 kilograma
    - Jajko: 1 sztuka
    - mąka ziemniaczana: 1.5 łyżki
    - gałka muszkatołowa: 1 szczypta
    - olej słonecznikowy: 5 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety wieprzowe z szałwią w sosie ogórkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Oczyścić z błon
    i tłuszczu (ostrym nożem naciąć wzdłuż 1-cm pasek, wsunąć ostrze
    pod błonę i odciąć białą tkankę). Szałwię umyć, osuszyć i oberwać
    liście. Boczek pokroić w plastry.
  • krok2 2. Mięso pokroić na równe kształtne kotlety grubości 1–1,5 cm i rozłożyć na desce. Każdy kotlet naciąć tak, aby powstała kieszonka: przecinając wzdłuż 3/4 kotleta. Jeżeli plastry są zbyt grube, lekko rozbić tłuczkiem. W każdą kieszonkę włożyć po 2 liście szałwii.
  • krok3 3. Kotlety oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i solą. Na każdy położyć plaster wędzonego boczku tak, aby połowa plastra wystawała poza kotlet. Wystającą częścią zawinąć mięso i starannie spiąć wykałaczkami lub bambusowymi pałeczkami.
  • krok4 4. Na patelni rozgrzać olej i rozłożyć kotlety jeden obok drugiego, by ciepło rozkładało się równomiernie wokół mięsa. Podsmażyć na rumiano z obu stron. Wyłożyć na półmisek, przykryć folią aluminiową, by schab nie wysychał, i odstawić w ciepłe miejsce.
  • krok5 5. Marchew i selera obrać, pokroić w słupki. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać olej, włożyć warzywa i dusić ok. 10 minut do lekkiego zeszklenia. Ogórki obrać, pokroić w paseczki i odcisnąć nadmiar soku. Dodać do warzyw i podsmażyć.
  • krok6 6. Do warzyw wlać wywar i połowę odparować. Wlać śmietankę, wymieszać i doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Z kotletów wyjąć wykałaczki, mięso włożyć do sosu wraz z sokiem, który został na półmisku, i poddusić na małym ogniu ok. 10 minut.
  • krok7 7. Wątróbki umyć, osączyć, przekroić wzdłuż, oczyścić z błon. Na 1/2 masła zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać posiekany czosnek, lekko doprawić solą. Włożyć wątróbki. Gdy się zrumienią, powoli wlać brandy. Dusić ok. 2 minut, aż płyn odparuje. Posolić, wsypać 1 łyżkę bułki tartej i natkę.
  • krok8 8. Pieczarki umyć, odciąć nóżki. Kapelusze lekko wyżłobić. Skrawki i nóżki pieczarek drobno pokroić, podsmażyć na łyżce masła, doprawić solą, dodać do wątróbek. Wątróbki zmiksować w malakserze ze śmietanką. Doprawić gałką
    muszkatołową i obficie nafaszerować pieczarki.
  • krok9 9. Kapelusze przełożyć do rondla, dodać gałązkę szałwii, lekko polać oliwą. Zapiekać w piekarniku ok. 20 minut w temp. 180 °C. Na suchej patelni zrumienić bułkę tartą, dodać resztę masła, wymieszać i lekko podgrzać. Udekorować pieczarki, a tuż przed podaniem zapiec jeszcze ok. 5 minut.
  • krok10 10. Ziemniaki obrać, umyć, przekroić na pół i ugotować. Gorące utłuc, dodać jajo, mąkę i gałkę muszkatołową i szybko zagnieść elastyczne ciasto. Za pomocą 2 łyżek uformować małe placki i układać na rozgrzanym oleju. Spłaszczyć i smażyć na rumiano z każdej strony. Osączyć z tłuszczu.
  • krok11 11. Na talerze wlać porcję sosu warzywnego, obok wyłożyć gorący placuszek ziemniaczany oraz pieczarki, a na sos przekrojonego na pół kotleta. Udekorować listkami szałwii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Szałwia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować