Pierogi z serem i szarą renetą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pierogi palce lizać!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki
    jajko
    szklanka gorącej wody
    Farsz:
    250 g chudego sera białego
    2 szare renety
    łyżeczka soku z cytryny
    2 łyżki cukru
    szczypta cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z serem i szarą renetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi z serem i szarą renetą 1. W misce usypujemy kopczyk z mąki ,robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Delikatnie ,przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Gdy już mąkę z wodą wyrobimy ,ponownie robimy w cieście dołek ,wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko. Ciasto wyrabiamy dłońmi tak aby było lekko „lejące”. Wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka..
    Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozpuszczamy cukier ,wrzucamy starte jabłka ,smażymy około 30 min. Dodajemy startą skórkę cytrynową ,cynamon ,po czym dokładnie mieszamy, w razie potrzeby odparowujemy z nadmiaru soku.
    Ser biały rozdrabniamy widelcem, mieszamy z jabłkami.
    Na każdy kawałek ciasta umieszczamy farsz serowo-jabłkowy, zlepiamy i gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 min od wypłynięcia. Podajemy z roztopionym masłem lub gęstą śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować