Kotlety siekane z młodą kapustą

4.5 (147 ocen)

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Pyszne danie , które przypadnie do gustu również dzieciom !
Soczyste kotleciki, słodka kapustka, młode ziemniaczki i ten aromat koperku…

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • KOTLETY:
    1 podwójna pierś z kurczaka
    2 jajka
    1 kopiata łyżka gęstego jogurtu (najlepiej Greckiego)
    1 płaska łyżka musztardy delikatesowej
    3 łyżki mąki pszennej
    Posiekana natka pietruszki
    Sól, pieprz
    Olej do smażenia

    MŁODA KAPUSTA:
    1 główka kapusty
    1 duża marchewka
    250 ml bulionu
    1 łyżka oliwy lub masła
    Pęczek koperku
    2 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety siekane z młodą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet myjemy i oczyszczamy z błonek i chrząstek. Kroimy w drobną kostkę.
    2. W misce mieszamy jajka z jogurtem, musztardą i mąką. Dodajemy posiekaną pietruszkę i pokrojone mięso. Dokładnie mieszamy . Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    * Masa powinna przypominać w konsystencji ciasto na racuchy.
    3. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotleciki z obu stron na złoty kolor.
    4. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręczniczka papierowego.
  • 2. Kapustę szatkujemy. Marchewkę obieramy i drobno siekamy. Wsypujemy do garnka, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem 20 min.
    2. Dodajemy 1 łyżkę oliwy lub masła posiekany koperek oraz 2 łyżki soku z cytryny. Jeszcze chwilę gotujemy .
    3. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem .

Porady

Kotleciki proponuję serwować z młodymi ziemniaczkami !

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Koper Kurczak Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

4.98 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Mielone z młodą kapustą

To może cię zainteresować