Kotlety mielone z młodą kapustą

4.5 (154 ocen)

Pyszny obiadek dla rodzinki!! Mielone idealnie komponuje się ze smakiem młodej kapusty-polecam!

Składniki:

  • Składniki na około 6 porcji:
    Kapusta:
    • 1 główka młodej kapusty,
    • 2 średniej wielkości marchwie,
    • 1 cebula,
    • Olej do smażenia,
    • 2-3 liście laurowe,
    • 2-3 ziela angielskie,
    • Świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
    • Świeżo mielona sól ziołowa do smaku,
    • 1 szklanka bulionu,
    • 1 łyżka śmietany,
    • Mały pęczek koperku
    Mielone:
    • 60 dag mielonego mięsa wieprzowego,
    • 1 czerstwa bułka,
    • Mleko do namoczenia bułki,
    • 1 cebula,
    • 2 jajka,
    • 2 ząbki czosnku,
    • Świeżo mielony czarny pieprz,
    • Sól,
    • Olej do smażenia,
    • Bułka tarta do panierki,
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety mielone z młodą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowane warzywa 1. Cebule kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Kapustę szatkujemy. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • dodanie koperku 2. Tak przygotowane warzywa dodajemy do zrumienionej cebuli. Całość podlewamy bulionem i dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Całość dusimy do momentu jak warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku. Do miękkich dodajemy śmietanę oraz koperek. Mieszamy.
  • wyłożenie kotlecików 3. Na kapuście układamy usmażone kotlety mielone, przykrywamy całość i dusimy jeszcze około 5 minut.
  • gotowa masa mięsna 4. MIELONE:
    Miedzy czasie jak kapusta się dusi przygotowujemy kotlety mielone.
    Cebulę kroimy w kostkę. Bułkę namaczamy w mleku.
    Mięso przekładamy do miski. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Mieszamy dokładnie. W dalszej kolejności dokładamy pokrojoną cebulę, jajka oraz odciśniętą bułkę.
    Całość starannie mieszamy do połączenia składników. Ewentualnie doprawiamy do smaku.
  • uformowane kolteciki 5. Z gotowej masy formujemy średniej wielkości kotlety. Uformowane obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Mięso mielone Kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować