Kotlety mielone z młodą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Kapustę szatkujemy. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
2.Tak przygotowane warzywa dodajemy do zrumienionej cebuli. Całość podlewamy bulionem i dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Całość dusimy do momentu jak warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku. Do miękkich dodajemy śmietanę oraz koperek. Mieszamy.
3.Na kapuście układamy usmażone kotlety mielone, przykrywamy całość i dusimy jeszcze około 5 minut.
4.MIELONE:
Miedzy czasie jak kapusta się dusi przygotowujemy kotlety mielone.
Cebulę kroimy w kostkę. Bułkę namaczamy w mleku.
Mięso przekładamy do miski. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Mieszamy dokładnie. W dalszej kolejności dokładamy pokrojoną cebulę, jajka oraz odciśniętą bułkę.
Całość starannie mieszamy do połączenia składników. Ewentualnie doprawiamy do smaku.
5.Z gotowej masy formujemy średniej wielkości kotlety. Uformowane obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia.
Komentarze