Kotlety pożarskie

5 (172 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Kotlety są miękkie, soczyste oraz delikatne. Ich sekretem jest mięso drobiowe, masło i ubite białko.

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego drobiowego
    1 cebula (opcjonalnie)
    1 ząbek czosnku
    1 sucha bułka namoczona w mleku
    1 jajko
    1 łyżka masła (płaska)
    1 łyżeczka majeranku
    sól, pieprz
    Do panierowania:
    mąka
    1 jajko
    bułka tarta
    Dodatkowo:
    masło do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Kotlety pożarskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso porządnie wyrobić z bułką odciśniętą (ale nie dokładnie) z mleka i żółtkiem uprzednio utartym z masłem.
    Do masy dodać podsmażoną cebulę, posiekany czosnek, ubite na sztywno białko i przyprawy według smaku.
    Z mięsa uformować płaskie, okrągłe kotlety.
    Każdego z nich kolejno obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej.
    Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano (na średnim ogniu).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować