Kotlety pożarskie

4.5 (150 ocen)

  • 30 min

Delikatne i smaczne kotlety. Miła odmiana do tradycyjnych mielonych kotletów.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
    1 duża cebula
    1 łyżka majonezu
    1 łyżki masła
    sól, pieprz
    2 jajka
    1 bułka namoczona w mleku
    1 duże jajko lub 2 małe
    bułka tarta
    masło klarowane
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety pożarskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Dwa żółtka ucieramy z masłem. Do posiekanego mięsa dodajemy żółtka utarte z masłem, majonez, odciśniętą bułkę, sól i pieprz oraz podsmażoną i ostudzoną cebulę. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do masy mięsnej, delikatnie mieszamy aby piana nie opadła.
    Jajka wbijamy do miseczki solimy i widelcem roztrzepujemy. Formujemy kotleciki, maczamy w jajku i w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować