Kotlety pożarskie

  • wyświetlono: 356 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Potrawa pochodząca z Rosji, w Polsce podawana w barach mlecznych w PRL-u. Nazwa pochodzi od karczmarza o nazwisku Pożarski, który takie kotlety podawał w swojej karczmie. Na początku miały formę zmielonego drobiowego mięsa, uformowanego na kształt udka na kostce z kruczaka. Dziś proponuję nieco bardziej elegancką wersję. Kotleciki są delikatne i pulchne. Smak wzbogaciłam prawdziwym masłem, a puszystość uzyskałam za sprawą ubitych białek, które dodałam do potrawy. Kotlecikami będą zajadać się zarówno dzieci jak i dorośli.

img1570017599707
  • 9 porcje
  • 30min
  • Średni

Składniki

600 g piersi z kurczaka
1 czerstwa kajzerka
1 szklanka mleka
1/2 pęczka zielonej pietruszki
1 kopiata łyżka masła
2 jajka L
sól, pieprz
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania

Sposób przygotowania przepisu:

Kotlety pożarskie

  • Kotlety pożarskie1. Mięso z piersi zmielić w maszynce do mielenia. Kajzerkę namoczyć w mleku.
    A zieloną pietruszkę myjemy i drobno siekamy.
  • Kotlety pożarskie2. Żółtka oddzielamy od białek. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z żółtkami na gładko.
  • Kotlety pożarskie3. Do mięsa dodajemy utarte żółtka z masłem, odciśniętą z mleka kajzerkę, posiekana pietruszkę, sól i pieprz wszystko razem dokładnie mieszamy.
  • Kotlety pożarskie4. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Następnie delikatnie wymieszać z mięsem, tak aby nie stracić puszystości.
  • Kotlety pożarskie5. Na patelni rozgrzać olej. Formować owalne kotleciki. Masa mięsna jest dość luźna, dlatego aby nie kleiła się do rąk, kotlety formować zwilżonymi w zimnej wodzie rękami.
  • Kotlety pożarskie6. Kotleciki panierować w bułce tartej i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoto. Gorące odsączyć na ręczniku papierowym. Serwować gorące z ziemniakami i ulubioną surówką. Są też bardzo smaczne podane na zimno na bułeczce posmarowanej majonezem. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

dróbdla dziecipierś z kurczakazdrowosmaczniekuchnia babcikotlety drobiowetradycyjniekotleciki dla dzieci

Komentarze

Podobne przepisy

Pasztet z zielonej soczewicy

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Pasztet z zielonej soczewicy

Pasztet z zielonej soczewicy był...

Pasztet z wątróbek drobiowych

Dodane przez: Ania321

Pasztet z wątróbek drobiowych

Bardzo smaczny, a zarazem prosty...

Babciny pasztet z zającem

Dodane przez: Ania_L

Babciny pasztet z zająca

Przepis na pasztet dostałam dawno...

Pasztet wielkanocny

Dodane przez: mysza75

Pasztet wielkanocny

Delikatny pasztet który rozpływa...

pasztet z kurczaka

Dodane przez: izaa_a

pasztet z kurczaka

bardzo smaczny; radzę zrobić z...

Pasztet warzywny.

Dodane przez: BABECZKA 35

Pasztet z cukinii i pieczarek

Pierwszy raz piekłam warzywny pasztet...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE