Kotlety pożarskie

3.67 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 9 osób
  • Średni

Potrawa pochodząca z Rosji, w Polsce podawana w barach mlecznych w PRL-u. Nazwa pochodzi od karczmarza o nazwisku Pożarski, który takie kotlety podawał w swojej karczmie. Na początku miały formę zmielonego drobiowego mięsa, uformowanego na kształt udka na kostce z kruczaka. Dziś proponuję nieco bardziej elegancką wersję. Kotleciki są delikatne i pulchne. Smak wzbogaciłam prawdziwym masłem, a puszystość uzyskałam za sprawą ubitych białek, które dodałam do potrawy. Kotlecikami będą zajadać się zarówno dzieci jak i dorośli.

  • 30 min
  • Dla 9 osób
  • Średni

Składniki:

  • 600 g piersi z kurczaka
    1 czerstwa kajzerka
    1 szklanka mleka
    1/2 pęczka zielonej pietruszki
    1 kopiata łyżka masła
    2 jajka L
    sól, pieprz
    olej do smażenia
    bułka tarta do panierowania
Wystaw ocenę:

3.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Kotlety Pasztet

Kotlety pożarskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotlety pożarskie 1. Mięso z piersi zmielić w maszynce do mielenia. Kajzerkę namoczyć w mleku.
    A zieloną pietruszkę myjemy i drobno siekamy.
  • Kotlety pożarskie 2. Żółtka oddzielamy od białek. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z żółtkami na gładko.
  • Kotlety pożarskie 3. Do mięsa dodajemy utarte żółtka z masłem, odciśniętą z mleka kajzerkę, posiekana pietruszkę, sól i pieprz wszystko razem dokładnie mieszamy.
  • Kotlety pożarskie 4. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Następnie delikatnie wymieszać z mięsem, tak aby nie stracić puszystości.
  • Kotlety pożarskie 5. Na patelni rozgrzać olej. Formować owalne kotleciki. Masa mięsna jest dość luźna, dlatego aby nie kleiła się do rąk, kotlety formować zwilżonymi w zimnej wodzie rękami.
  • Kotlety pożarskie 6. Kotleciki panierować w bułce tartej i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoto. Gorące odsączyć na ręczniku papierowym. Serwować gorące z ziemniakami i ulubioną surówką. Są też bardzo smaczne podane na zimno na bułeczce posmarowanej majonezem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować