Kotlety pożarskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w kosteczkę lub zmielić w maszynce do mięsa na największych oczkach. Do mięsa dodać zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, dokładnie wymieszać. W miseczce utrzeć żółtko z masłem, dodać do mięsa, wyrobić. Szczypiorek posiekać, wsypać do masy, wymieszać. Następnie do masy dodać tartą bułkę, wyrobić.
Białko ubić na sztywno, dodać do całości i delikatnie wymieszać łyżką.
2.Zwilżonymi dłońmi z masy formować podłużne kotlety, obtaczać je najpierw w mące, potem w rozbełtanym jaju, a na końcu w tartej bułce.
Smażyć na maśle z olejem (lub klarowanym maśle) na złoty kolor z obu stron, najlepiej pod przykryciem, na małym ogniu.
Porady
Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie ziemniaki z wody i surówka z młodej kapusty w sosie curry:
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/surowka-z-mlodej-kapusty-w-sosie-curry-2
Komentarze