polecam rózyczki kalafiora w mięsie z serowa nutką - a'la kotlety mielone z oczkiem kalafiorowym - smaczne , efektowne i sycace:)
35 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
1\2 kg miesa z szynki drobno zmielonego
rózyczki kalafiora
1 jajko
1 kajzerka namoczona w mleku
sól,
pieprz
suszona natka
1\2 cebuli
oliwa
bułka tarta do panierki
ser zółty staty na tarce( około 2 łyzki) do panierki
Różyczki kalafiorowe w mięsie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafiora dzielimy na rożyczki, obgotowujemy w osolonej wodzie.
Odcedzamy, studzimy.
Cebule drobno siekamy , szklimy na oliwie.
Mięso z szynki mielimy.
Do mięsa dodajemy odsączona kajzerke, podsmazona , ostudzona cebulę, jajko, bułkę
tartą oraz 2 łyzki startego sera.
Przyprawiamy do smaku , wyrabiamy masę.
Bierzemy porcję miesa na dłoń spłaszczamy, na środku
układamy rózyczkę kalafiora, oblepiamy masą mięsną. kawałek warzywa.
Formujemy kształt kotleta. Panierujemy w bułce tartej, smażymy na głebokim
oleju na rumiano.
Podajemy z ziemniakami i ulubiona sałatka lub np z pomidorkami koktajlowymi, smacznego:)
Komentarze