Szparagi pieczone w mięsie mielonym

4.5 (173 ocen)

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Jeśli lubicie szparagi, to polecam wypróbować ten prosty i szybki przepis :)

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – 1 kg mięsa mielonego (u mnie wołowo wieprzowe)
    – 1 pęczek zielonych szparagów
    – 1 duża cebula czerwona
    – 1 duża marchewka
    – 3-4 ząbki czosnku
    – 1/2 pęczka drobno posiekanej pietruszki
    – 1/2 pęczka drobno posiekanego koperku
    – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, bazylia, papryka słodka wędzona, sól różowa i pieprz)
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szparagi pieczone w mięsie mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i marchewkę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Mięso włożyć do dużej miski, dodać cebulę, marchewkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, zieleninę i przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Szparagi umyć, odłamać twarde końce. Mięso podzielić na równe, około 70gramowe kulki. Porcję farszu spłaszczać na dłoni, nakładać po 3 szparagi i mocno zlepiać końce formując podłużne kotleciki. W ten sposób przygotowane kotleciki wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25- 30 minut. Kotleciki podałam z talarkami pieczonych ziemniaków i sałatką ze szparagów z papryką, pomidorem malinowym i kukurydzą na ciepło. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować