Kotlety mielone z pieczarkami

4.8 (5 ocen)

  • 30 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Kiedy się Wam znudziły tradycyjne kotlety mielone, proponuję przygotować aromatyczne kotlety wieprzowe z dodatkiem pieczarek. Możemy przygotować na różne uroczystości lub rodzinny obiad.

  • 30 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
    • 2 cebule
    • ½ kg pieczarek
    • 1 całe jajko
    • 2 łyżki bułki tartej
    • 2 łyżki śmietany 12%
    • Olej do smażenia
    • 1 łyżka masła
    • Bułka tarta do panierki
    • ½ łyżeczki papryki ostrej
    • Sól
    • Pieprz
Wystaw ocenę:

4.8 (5 ocen)

Zobacz również:

Kotlety mielone

Kotlety mielone z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kotlety 1. Mięso mielone przekładam do miski, wbijam jajko, wsypuję sól, paprykę ostrą, bułkę tartą, wlewam śmietanę. Cebulę jedną obieram drobno kroję i dodaję do mięsa. Pieczarki myję, ogonki kroję drobno, dodaję do mięsa. Wyrabiam masę mięsną, robię okrągłe kotlety, panieruję w bułce tartej i smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony. Po usmażeniu układam w naczyniu.
  • grzyby 2. Obieram drugą cebulę, drobno kroję i smażę na rozgrzanym maśle. Do cebuli dodaję pokrojone w plasterki kapelusze pieczarek, smażę około pięciu minut mieszając łyżką. Po tym czasie doprawiam pieprzem oraz solą.
    Usmażone grzyby układam koło kotletów.
  • kotlety 3. Gotowe.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Imieniny Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować