Kiedy się Wam znudziły tradycyjne kotlety mielone, proponuję przygotować aromatyczne kotlety wieprzowe z dodatkiem pieczarek. Możemy przygotować na różne uroczystości lub rodzinny obiad.
30 min
Dla 9 osób
Łatwy
Składniki:
• 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
• 2 cebule
• ½ kg pieczarek
• 1 całe jajko
• 2 łyżki bułki tartej
• 2 łyżki śmietany 12%
• Olej do smażenia
• 1 łyżka masła
• Bułka tarta do panierki
• ½ łyżeczki papryki ostrej
• Sól
• Pieprz
Kotlety mielone z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone przekładam do miski, wbijam jajko, wsypuję sól, paprykę ostrą, bułkę tartą, wlewam śmietanę. Cebulę jedną obieram drobno kroję i dodaję do mięsa. Pieczarki myję, ogonki kroję drobno, dodaję do mięsa. Wyrabiam masę mięsną, robię okrągłe kotlety, panieruję w bułce tartej i smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony. Po usmażeniu układam w naczyniu.
2.Obieram drugą cebulę, drobno kroję i smażę na rozgrzanym maśle. Do cebuli dodaję pokrojone w plasterki kapelusze pieczarek, smażę około pięciu minut mieszając łyżką. Po tym czasie doprawiam pieprzem oraz solą.
Usmażone grzyby układam koło kotletów.
Komentarze