Kotlety mielone z papryką i kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone przełożyć do miski, dodać namoczoną i odciśniętą kajzerkę, drobno posiekaną cebulę i koperek. Wbić jajko, przyprawić mieloną, słodką i ostrą papryką, czosnkiem oraz solą i pieprzem. Całość dokładnie wyrobić na gładką masę.
2.Kurki umyć, oczyścić, ugotować do miękkości ok.20 minut, po czym pokroić na mniejsze części. Paprykę osączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki. Wilgotną dłonią oderwać kawałek mięsa mielonego, uformować placuszek, na środku położyć kawałek papryki i kilka kurek. Zalepić, tworząc zgrabny, owalny kotlet. Tak przygotować pozostałe kotleciki.
3.Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor do miękkości. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Komentarze