Kotlety mielone z papryką i kurkami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Warto urozmaicać tradycyjne mielone, by smakowały inaczej niż zawsze :)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego (u mnie mieszane)
    1 mała cebula
    1 jajko
    1 kajzerka
    150 g papryki konserwowej
    150 g kurek
    mielona słodka i ostra papryka
    mielony czosnek
    1 łyżka posiekanego koperku
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety mielone z papryką i kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać namoczoną i odciśniętą kajzerkę, drobno posiekaną cebulę i koperek. Wbić jajko, przyprawić mieloną, słodką i ostrą papryką, czosnkiem oraz solą i pieprzem. Całość dokładnie wyrobić na gładką masę.
  • 2. Kurki umyć, oczyścić, ugotować do miękkości ok.20 minut, po czym pokroić na mniejsze części. Paprykę osączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki. Wilgotną dłonią oderwać kawałek mięsa mielonego, uformować placuszek, na środku położyć kawałek papryki i kilka kurek. Zalepić, tworząc zgrabny, owalny kotlet. Tak przygotować pozostałe kotleciki.
  • 3. Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor do miękkości. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Kurki Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować