Czasami zwykłe kotlety mielone możemy odmienić dodając do nich młodą kapustę i kaszę orkiszową. Moim zdaniem są dużo smaczniejsze od zwykłych mielonych, mojej rodzinie bardzo smakowały.
30 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
0,5 kilograma mięsa mielonego
1/4 główki młodej kapusty
100 gram kaszy orkiszowej
2 jajka
Pół pęczka koperku
Sól, pieprz
Bułka tarta do obtoczenia
Olej do smażenia
Kotlety mielone z młodą kapustą i kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę orkiszową gotujemy według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do ostudzenia. Kapustę drobno siekamy, przekładamy do miski, lekko solimy, odstawiamy na kilka minut żeby zmiękła, odciskamy z nadmiaru wody. Koperek drobno siekamy. Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy ugotowaną kaszę, kapustę oraz koperek. Wbijamy jajka, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy. Z masy formujemy owalne kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.
Komentarze