Kotlety mielone z kminem

2 (1 ocen)

  • 40 min

Tak niewiele potrzeba by zmienić smak tradycyjnych kotletów mielony urozmaicając obiad.

  • 40 min

Składniki:

  • - 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    - czerstwa bułka namoczona w mleku
    - 1 cebula
    - 1 ząbek czosnku
    - 1 jajko
    - 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
    - bułka tarta do obtoczenia
    - łyżeczka masła
    - olej do smażenia
    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Kotlety mielone z kminem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na masełku. Gdy się zarumieni dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszając podsmażyć jeszcze przez minutę. Zdjąć z ognia.
  • 2. W misce wymieszać mięso, odciśniętą bułkę, jajko, cebulę z czosnkiem, kmin i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Z powstałej masy formować średniej wielkości kule i spłaszczać dłonią tak by powstały niezbyt grube kotlety.
  • 3. Każdy kotlet obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor z obu stron.

Porady

Gdy masa z mięsem jest zbyt mokra można dodać łyżkę bułki tartej. Kotlety smakują idealnie również polane naszym ulubionym sosem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować