Kotlety mielone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kajzerki dzielimy na mniejsze części, zalewamy mlekiem i odstawiamy na około 15 minut, aby bułki namokły.Następnie dokładnie odciskamy w dłoniach. Cebulę obieramy i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Do mięsa mielonego dodajemy jajka, cebulę, odciśniętą bułkę, wodę, przyprawy i wyrabiamy. Pamiętaj, że mięso mielone musi być bardzo dobrze wyrobione, najlepiej przez około 5 minut do momentu, gdy stanie się gładkie i jakby szkliste. Tak przygotowane mięso odstawiamy na 30 minut, aby przyprawy dobrze się rozpuściły. Na deskę wysypujemy bułkę tartą. Dłonie moczymy w zimnej wodzie, formujemy płaskie kotleciki, które od razu obtaczamy w bułce tartej. Po uformowaniu, na każdym kotlecie przy pomocy noża robimy kratkę. Na patelni rozgrzewamy smalec. Podczas smażenia kotlety powinny być zanurzone w 1/4 swej wysokości w tłuszczu. Najpierw smażymy na dużym ogniu, potem go zmniejszamy i smażymy przez 3-4 minuty na średnim ogniu. Kotlety mielone powinny mieć złotobrązowy kolor. Najlepiej smakują oczywiście klasycznie: z ziemniakami posypanymi świeżo posiekanym koperkiem i buraczkami.
Komentarze