Kotlety mielone

0 (0 ocen)

Tradycyjny, polski obiad.

Składniki:

  • 1 kg dobrej jakości mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
    1 duża cebula
    2 bułki kajzerki
    2 jajka
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki zimnej wody
    świeżo mielony pieprz czarny
    sól
    Dodatkowo:
    1/2 szklanki bułki tartej
    300 g smalcu wieprzowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety mielone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kajzerki dzielimy na mniejsze części, zalewamy mlekiem i odstawiamy na około 15 minut, aby bułki namokły.Następnie dokładnie odciskamy w dłoniach. Cebulę obieramy i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Do mięsa mielonego dodajemy jajka, cebulę, odciśniętą bułkę, wodę, przyprawy i wyrabiamy. Pamiętaj, że mięso mielone musi być bardzo dobrze wyrobione, najlepiej przez około 5 minut do momentu, gdy stanie się gładkie i jakby szkliste. Tak przygotowane mięso odstawiamy na 30 minut, aby przyprawy dobrze się rozpuściły. Na deskę wysypujemy bułkę tartą. Dłonie moczymy w zimnej wodzie, formujemy płaskie kotleciki, które od razu obtaczamy w bułce tartej. Po uformowaniu, na każdym kotlecie przy pomocy noża robimy kratkę. Na patelni rozgrzewamy smalec. Podczas smażenia kotlety powinny być zanurzone w 1/4 swej wysokości w tłuszczu. Najpierw smażymy na dużym ogniu, potem go zmniejszamy i smażymy przez 3-4 minuty na średnim ogniu. Kotlety mielone powinny mieć złotobrązowy kolor. Najlepiej smakują oczywiście klasycznie: z ziemniakami posypanymi świeżo posiekanym koperkiem i buraczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować