Kotlety gryczano- mięsne z sosem grzybowym.

4.5 (192 ocen)

  • 30 min

Już prawie zapomniałam jaka dobra jest kasza :), teraz częściej będzie gościć na moim stole. Kotlety są przepyszne.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:

    3 woreczki kaszy gryczanej kupiec

    Pół kilo mięsa mielonego (najlepiej poprosić panią w mięsnym o zmielenie mięsa gulaszowego)

    1 jajko

    Cebula

    1 ząbek czosnku

    4 duże pieczarki

    Bułka tarta

    Olej do smażenia

    Pierz i sól



    Sos grzybowy
    Składniki:

    Składniki:

    Pieczarki albo grzyby

    Cebulka

    Oliwa

    Śmietana
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos grzybowy

Kotlety gryczano- mięsne z sosem grzybowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos grzybowy:

    Jeśli zdecydujemy się na sos grzybowy, to najpierw moczymy suszone grzybki typu podgrzybki. Następnie grzyby gotujemy do miękkości. Wyciągamy grzyby i kroimy je w kostkę razem z cebulą. Grzyby i cebulę wrzucamy do smażenia na rozgrzany olej, chwilę smażymy a następnie zalewamy wywarem z grzybów, który uzyskaliśmy z gotowania. Gotujemy przez około pół godziny. Wyłączamy ogień i dodajemy zahartowaną śmietanę.
  • 2. Kotlety:

    Podsmażamy na oleju drobno pokrojone pieczarki, cebulę oraz czosnek. Ugotowaną kaszę mieszamy z surowym mięsem, podsmażonymi pieczarkami z cebulą i czosnkiem oraz z surowym jajkiem. Doprawiamy pieprzem i solą. Formujemy w dłoni kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na małym ogniu do momentu upieczenia.
  • 3. Kotlety podajemy z sosem grzybowym albo pieczarkowym.

Porady

Jeśli nie mamy suszonych grzybów możemy zrobić sos pieczarkowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kasza Mięso Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować